Ritkán lehet olyan mondatot hallani, ami ennyire egyszerű, egyben van és ennyire igaz. Ez a mondat üt. Nagyot. Köszönet érte Demján Sándornak.

Meg persze Warren Buffett-nek is és Soros Györgynek is

Nagyon, nagyon hosszan lehetne írni erről. Sokat is, szépen is. Kifejtve a kultúr- és politikatörténeti összefüggéseket, vagy elemezni a társadalmi jóléti függvényt és azt, hogy a magas jövedelműek számára miért racionális az adakozás (esetleg annak egy más formája: a többet adózás). Nem fogok.

Csak egy dolgot jegyzek meg halkan. Annak idején, az első világhárorút követő évtizedekben, amikor kicsit különböző, kicsit hasonló okok miatt a kapitalizmus, mint rendszer ugyancsak vergődött viládszerte, akkor a megoldási kísérletek többnyire megölték a demokráciát (és sok millió embert). A fasizmus és a bolsevizmus a szegénység, a nyomor, a kilátástalanság szülte szörnyetegek. 

Sok mindenről lehetne írni Demján mondata kapcsán, de azt hiszem ez a legfontosabb.

(A képet innen.)

 

A bejegyzés trackback címe:

https://kozgaz.blog.hu/api/trackback/id/tr153195917

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása