Munkahelyteremtés

2012.05.08. 13:59

Zavar ez a szó, hogy munkahelyteremtés...
Zavar, mert valahogy majdnem mindig félremegy a jelentés. Mondjuk eleve jobb lenne inkább munkahelyek létrehozásáról beszélni - a teremtés patetikus és felemelő aktusát hagyjuk meg Isten számára, Ő már letett valamit az asztalra.
Szóval munkahelyek létrehozása. A munkahelyek létrehozása pedig - szögezzük le - NEM az állam dolga! Vagyis feltételezve, hogy továbbra is a piacgazdaság (magántulajdonon alapuló szabad vállalkozás) az elméleti/gyakorlati bázis. Ahol állunk. Mert ha nem, akkor nincs kifogásom az ellen, hogy az állam munkahelyeket hozzon létre, hogy az állam által (köz)foglalkoztatottak létszáma növekedjen - határ a csillagos ég.

De. De ha továbbra is piacgazdaságot építünk (hehe), akkor a munkahelyek létrehozása a magánvállalatok (vállalkozások) dolga. A biznisz dolga.

Az állam dolga pedig az, hogy létrehozza és fenntartsa azokat a körülményeket, amelyek segítik az üzleti szektort abban, hogy munkahelyeket hozzon létre - a munkakereslet növekedését általában tipikusan a gazdasági növekedés, az adott outputszint melletti keresett munkamennyiség növekedését tipikusan a csökkenő reálbérszint okozza. E mellett az állam még sok mindent tehet a munkaerő-piaci alkalmazkodás ügyében (lásd aktív foglalkoztatáspolitikai eszközök), beleértve a földrajzi mobilitási képesség javítását, illetve folytathat olyan foglalkoztatáspolitikát, amely kifejezetten egy-egy problémás területen kívánja rendezni a foglalkoztatási ügyeket (a keresleti vagy a kínálati oldal ilyen-olyan szabályozásával), mint például a hátrányos megkülönböztetések problémaköre vagy a leszakadó térségek problémája.

A foglalkoztatáspolitika elmúlt 20 évéről bővebben a Budapest Szakpolitikai Elemző Intézet A foglalkoztatáspolitika két évtizede című kiadványából lehet tájékozódni.

Ó, Teremtőm!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://kozgaz.blog.hu/api/trackback/id/tr314496119

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása