Horizontális fúzió

2010.10.29. 12:04

Horizontális fúzióról, vagyis vállalategyesülésről beszélhetünk, ha két (vagy több) azonos tevékenységet végző (ugyanazon a piacon tevékenykedő) vállalat egyesül. Az ilyen típusú vállalati egyesülésnek (merger) sok oka lehet, de mindenképpen pozitív szinergiákat kell feltételeznünk a háttérben, úgy mint a fúzió okozta hatékonyságnövekedést (bizonyos költségek csökkentésével), valamint a méretnövekedéssel járó egyéb előnyöket (pl. nagyobb piaci erő). A horizontális fúzió időnként a gyors(abb) növekedés eszköze (a kezdeményező fél részéről), máskor egyszerű piacszerzési metódus.

Összeolvad a Vatera és a TeszVesz - írja az index.hu.

A Vatera tulajdonosa tavaly év elején vásárolta meg a TeszVeszt. A két oldal az aukciós piac majdnem kilencven százalékát lefedik, rajtuk kívül kisebb, főleg egyes termékkörökre koncentráló aukciós oldalak vannak. A portálokat üzemeltető cégek összeolvadása hosszabb folyamat eredménye: a tulajdonosi kör már eddig is ugyanaz volt és a két cég már eddig is közös irodát bérelt. Az összeolvadással a Vatera.hu és a TeszVesz.hu csapata intézményes szinten is egyesíti erőit, a tulajdonosok azt várják, hogy az összeolvadástól egyszerűsödik a cég működtetése.

Az a gondolat, hogy a horizontális fúzió, a hatékonyságnövelés (költségcsökkentés) eszköze lehet nem idegen a kormányzattól (állam) sem, sőt. Éppen ez az a közgazdasági érv, amivel a kormányzat a MÁV Start és a Volán társaságok egybeolvasztásának tervét indokolja. Túl azon, hogy a közgazdasági érvek hátulütője (hehe) mindig az, hogy okadatolhatóak, azaz joggal várunk gazdaságossági (költséghatékonysági) háttérszámításokat, arra is érdemes felhívni az illetékesek figyelmét, hogy a méret növekedése bizonyos költségek növekedését is magával hozhatja - különösen állami tulajdonú vállalatok esetében. A budapesti tömegközlekedési vállalat (BKV) átszervezése mindenesetre kiváló tanulság lehet a MÁS Start - Volán társaságok esetleges fúzióját illetően.
A közgazdasági probléma mindkét esetben az, hogy hogyan lehet a horizontális fúzió előnyeire szert tenni a közösségi szektorban, úgy, hogy elkerüljük a nagy méretű állami tulajdonú vállalatok (rendes vagy 'kvázi' monopóliumok) működésével kapcsolatban felmerülő problémákat (költségeket)?

 

A bejegyzés trackback címe:

https://kozgaz.blog.hu/api/trackback/id/tr912407518

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mig8 (törölt) 2010.10.29. 18:00:22

Kérdés: A MOL felvásárolta a Slovnaftot, ezt nem lehetne horizontális fúziónak nevezni. De mi a helyzet az INA esetében?

ilCapitano 2010.11.01. 19:38:05

A problematika gazdasági hátterével nem vitatkoznék.
A bajt abban látom, hogy az állami szektorban létrejövő fúziók általában nem hatékonyak, éppen azért, mert állami. A dolgozókat nem motiválják megfelelően, ebből adódik, hogy nem is foglalkoznak úgy a feladataikkal, ahogy a versenyszférában tennék. Én úgy látom, hogy az ilyen egyesülések, csak arra jók (especially in Hungary), hogy még könnyebben lehessen a pénzt kitalicskázni.

kozgaztanar 2010.11.02. 09:31:02

@ilCapitano: Részben egyetértek. Annyi biztosan történik ilyenkor is, hogy az átfedéseket részlegesen megszüntetik - Micikét elküldjük a marketingről, mert az összevont marketingre nem kell mindkét eredeti osztály teljes létszáma -, ami költségcsökkenést eredményez (átlagköltség). Az sajnos valószínűsíthető, hogy itt meg is áll a dolog és a működési hatékonyság/termelékenység nem fog növekedni, az általad is említett szektorális jellemzők miatt.
süti beállítások módosítása