Szakértői okosságok

2010.10.18. 11:01

És most kivételesen a címben semmi, de semmi irónia nincs! Orbán Gábor mond okosakat az amerikai pénzpiacról, várakozásokról és a FED lehetőségeiről a portfolio.hu-n.

A Fed szinte biztosan újabb eszközvásárlásokat (bankóprést) jelent be, hiszen most már semmi más eszköze nincs - nyilatkozta a Portfolio.hu-nak Orbán Gábor, az Aegon kötvényportfolió-menedzsere. A szakértő szerint az amerikai jegybankárok keveslik a gazdasági javulás és az infláció mértékét, nagyobb javulásra számítottak a korábbi igen agresszív monetáris élénkítés után. A piacok jelenleg azt a forgatókönyvet árazzák, amely szerint további nagyon erőteljes beavatkozás következik, a piac számára most már nagyon nehezen lenne megemészthető, ha ez mégsem történne meg.

A FED, amúgy nem az a szokványos jegybank. Egy picit más céljai vannak, mint amit itt Európában egy jegybanktól elvár az ember.

A FED honlapon ez olvasható: The goals of monetary policy are spelled out in the Federal Reserve Act, which specifies that the Board of Governors and the Federal Open Market
Committee should seek “to promote effectively the goals of maximum
employment, stable prices, and moderate long-term interest rates.”
(Goals of Monetary Policy), míg az MNB (megújult) honlapja ezt emeli ki a jegybanktörvényből: Az MNB elsődleges célja az árstabilitás elérése és fenntartása. Az MNB elsődleges céljának veszélyeztetése nélkül, a rendelkezésre álló monetáris politikai eszközökkel támogatja a Kormány gazdaságpolitikáját.

Hogy mi a differencia? A differencia abban áll, hogy az emerikai intézményrendszerben a jegybanknak (szerepét betöltő FED-nek) kettős célrendszert kell követnie: növekedés (foglalkoztatás) ÉS árstabilitás, míg az európai (német, illetve aktuálisan ECB) hagyományt követő Magyar Nemzeti Banknak egy törvényi feladata van: az árstabilitás elérése és fenntartása. Az európai "gazdaságpolitikai hagyomány" szerint a növekedés (foglalkoztatás) a kormányzat dolga, az árak a jegybanké.

Van rá ötletem, hogy miért különbözik egymástól a két hagyomány, de ez most nem fontos. Az viszont fontos, hogy tudjuk, hogy különböznek egymástól, és hogy ez magyarázza (részben/egészben) a hasonló intézmények eltérő viselkedését.

A FED nem ECB, és az ECB nem FED. 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://kozgaz.blog.hu/api/trackback/id/tr912380429

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kócostégla 2010.10.18. 12:19:43

szia! majdnem nem olvastam el, mert volt benne egy orbán.
de aztán mégis.

mig8 (törölt) 2010.10.18. 22:02:32

Azt hiszem, ezt a cikket inkább nem kommentálom. Érintett vagyok...

MakkosMaria 2010.10.18. 22:39:31

Nalam joval okosabb emberek szerint a Fed utolag rossznak tuno dontessel a tavasszal/nyar elejen egy csomo penzt vont ki a gazdasagbol a bankok megmentesere koltott penzek visszavetelevel/visszafogadasaval. Akkoriban elkezdtek aggodni az inflacio esetleges meglendulese es az igencsak novekedo deficit miatt. Mostanra nagyjabol az latszik, hogy joval nagyobb stimulusra lett volna szukseg. (persze nem a Republikanusok/tea-partizosok szerint; ok mintha egy alternativ univerzumban elnenek.)
Szamomra erdekes, hogy OG szerint a piacok mar bearaztak egy ujabb penz-bovitest; errol itt nem hallottam eddig.

MakkosMaria 2010.10.18. 23:35:46

@MakkosMaria: Oh, mar megint a nyelvi kulonbsegek: amirol OG ir, arrol valoban sok szo esik, az a QE II 'nev' alatt futo valami, (Quantitative Easing #2). Ezt tenyleg biztosnak veszi szinte mar mindenki.
KgT, ennek mibenletet elmagyarazni a Te feladatod :-)
süti beállítások módosítása