Bankadó és a részvény ára

2010.06.08. 16:24

Azt írja a napi.hu, hogy Nem omlott össze az OTP a bankadó bevezetésének hírére. Mielőtt bárki félreértené a félreérthetetlent (nem, nem vagyok cinikus) gyorsan tisztázzuk, hogy nem a vállalatról van szó a fenti mondatban (cégcsoport) és nem is az irodaházról vagy a bankfiókokról. Az OTP részvény áráról (árfolyam) van szó a budapesti értéktőzsdén.

A tegnapi poszt nyelvészkedős hangulatának maradványaként azért arra is szívesen rákérdeznék az illetékesnél, hogy hogyan lett a share price-ból (vagy stock price, ha már stock exchange) részvényárfolyam? A részvényt értem, az árfolyamot nem. Mi ez az árfolyam halandzsa? Ára van, mint bármi másnak, oszt jónapot! Kell itt variálni össze-vissza... Ja-ja, hogy lehessen bonyolítani, hogy van a névérték, ami a papiron feltüntetett ár, meg van amin meg lehet venni, és hogy az meg az árfolyam? Mert ha azt mondom, hogy van a névérték, meg van az aktuális piaci ára, az nem jó? Sok nyelvzseni meg bekavar itt nekünk az árfolyammal. Share price. Kész. Ennyi.

Nade. Vissza az OTP-hez. Vagyis a OTP részvény árfolyamához!
(Egyébként a cikk írója nem vacakol a szakszerű meghatározásokkal, szerinte az OTP emelkedett nem pedig az OTP részvény ára. Később kicsit közelít: az OTP árfolyama. Nem az OTP részvény árfolyama, hanem az OTP árfolyama. Igaza van, minek kiírni, ha így is megérti, aki olvassa? Zárójel bezár.) Szóóóval. Azt mondja, hogy depedigittazóriásibankadó és nem roggyant meg. Hanem emelkedett (az OTP). Nézzük csak meg ezt közelebbről... Az adó a nyereséget csökkenti. Az adózás utáni nyereség az, amit osztalék formájában a tulajdonosok számára kifizetésre kerül (tulajdonosi jövedelem) - egészben vagy részben. Ha növekszik az adó, akkor csökken az adózás utáni nyereség, vagyis csökken az osztalék, vagyis kevesebb tulajdonosi jövedelmet termel a tulajdon (részvény), vagyis lehet, hogy el kell adni (helyette mást venni), vagyis növekszik a kínálat, csökken a kereslet (mert venni minek, ha kevesebbet osztanak ki rá jövőre), csökken a piaci ár. (Árfolyam. Grrrr.)

Akkor miért nem? Miért nem roggyant meg? Hát nem tudom biztosan, de gyanítom, hogy mivel az OTP sem a 2007-es év adózott nyeresége, sem a 2008-as, sem a 2009-es után nem fizetett osztalékot (a tulajdonosok a közgyűlésen 0%-os osztalékmértéket szavaztak meg a menedzsment javaslatára), íg az OTP részvény nem éppen az az értékpapir, amit a magas osztalék reményében vásárolnak (akárkik). Na. Az OTP részvény nem az a tipikus  osztalékrészvény. Van olyan is, pl. a Magyar Telekom részvény, meg egyebek, tessék, itt egy cikk, itt van, hogy az mondjuk az Equilor elemzői (akiknek elég jó a médiamegjelenésük) mit írtak erről januárban. Másfelől persze lehetne hatás, mert nyilván a benthagyott nyereség a cég stabilitását és lehetőségeit (likviditását, beruházási lehetőségeit, meg ilyeneket) javítja, de úgy tűnik a piaci szereplők emiatt sem aggódnak annyira. Mármint a 2010-es évi stabilitásért meg lehetőségeiért. Az OTP esetében.

Szóval nem kell csodálkozni azon, hogy a bankadó hallatán a tőzsdén nem kezdik el kiszórni az OTP részvényeket. Persze lehet. De nem kell.

ps.: Most olvasom, hogy a bankadó az egész gazdaságra nézve káros. Sajnos nem tudom elhinni, ha ezt a bankszövetség elnöke mondja. Az ő szájából ez hiteltelen. Meg butaságokat is beszél. Azt mondja, hogy emiatt majd veszteségesek lesznek a bankok. De könyörgöm, ezt az adót a nyereségből kell majd kifizetni! Tehát eleve csak az fizet, aki nyereséges!! Hahó! Ébresztő! GRRRRR!

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://kozgaz.blog.hu/api/trackback/id/tr232065995

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

aJeti 2010.06.09. 11:16:43

nagyon grrrrr vagy mostanában. hogyan lesz bankszövetség elnök valaki? :)

ilCapitano 2010.06.10. 00:10:35

Nem akarok csúnyákat írni, hogy mit csinálnék többek között a Bankszövetség elnökével...
Egyébként, amit az Orbán mondott erről a dologról, az 100%-ig igaz. Az emberek pénzén feltőkésítették őket, megint rekordnyereséget könyvelhetett el, nem egy közülük. Most meg sírnak, még egy ilyen szektor nincs a gazdaságban... Komolyan.
Egyébként a Jaksity Gyuri már korábban megmondta, hogy ez lesz, és szabályozni kellene a bankokat...

vigike 2010.06.11. 00:46:48

Hm. Szerintem ez a bankadó nem önmagában szemlélendő: nézzük ezt együtt a devizahitelezés kvázi betiltásával (megérne egy misét, hogy egyébként ezt egy egy közös piacban részt vevő országban miért is csináljuk). Mi fog történni: a szektor jövedelmezősége csökkenni fog. A külföldről bevont banki források árfolyamkockázatát nehezebb lesz a hitelfelvevőre hárítani. Szerintem a cél itt az is, hogy a kisebb külföldi bankokat kiszorítsák az országból. Kisebb konkurencia, na kinek? Annak, aki bár Magyarország legnagyobb bankjának a vezetője, de mégse nagyon hallottuk a tiltakozását az elmúlt napokban.

Másik megjegyzés: ugye a Zemberek pénzéből lettek nyereségesek a bankok. De nem csak a hitelfelvevőkéből. Mert: mi is volt a legnagyobb fejőstehene a bankoknak. Bizony, az államilag támogatott lakáshitel! Adófizetői pénzből. És ki kezdte ezt el? Aki most ezt a pénzt vissza akarja venni. Mégis van ricardoi ekvivalencia (legalábbis a magyar bankszektorban :) )

barracud4 · http://halnap.blog.hu/ 2010.06.11. 07:59:23

Sose sajnáljátok a Bankokat! Mindig van náluk min megszorítani, de ritkán teszik meg, inkább áthárítják a többletköltséget az ügyfelekre! Bankszövetség, meg egy puhapöcs szervezet, semmit nem ér a szavuk és nincsenek eszközeik sem.
A "magyar" Bankokat inkább csak a külföldi tulajdonosok nyereség elvárása (és kivonása) fektetheti meg.

kozgaztanar 2010.06.11. 14:19:22

@aJeti: a meleg miatt. :) ööö... gondolom megválasztják. :))

@ilCapitano: ne. csúnyákat ne. :)

@vigike: sőt, éppenséggel tágíthatjuk a kört földrajzilag is, hiszen tudtommal más országokban is készülnek hasonló sarcra:
"Kitartanak a bankok megadóztatásának terve mellett az Európai Unió pénzügyminiszterei a hétvégi G20-as találkozó sikertelensége és az EU-tagországok közötti nézeteltérések ellenére is - derült ki kedden." www.portfolio.hu

@barracud4: nem tudok mit hozzátenni. :)

kozgaztanar 2010.06.16. 14:31:22

Úgy tűnik, hogy populizmus vagy sem, de egyre szaporodnak a bankok megadóztatását kilátásba helyező kormányzatok!

www.privatbankar.hu/cikk/hircentrum/_a_bankok_kart_okoztak_fizessek_is_meg_37134

gondolom a liberális-konzervatív brit kormány nem tekinthető piacellenesnek...
süti beállítások módosítása