Numb3rs

2010.05.11. 12:06

Igaz ugyan, hogy kicsit belealvósan, de azért most is megnéztem a Numb3rs (Gyilkos számok) heti epizódját a kertévén. Gyorsan két megjegyzés, ami amúgy lábjegyzetbe menne, ha lenne itt olyan, hogy lábjegyzet: az első, hogy a falat kaparom az ilyen címektől - fordításnak nem nevezném -, hogy Gyilkos számok, a másik, hogy majd írok egy posztot arról, hogy hogyan csúszott el a 20 évvel ezelőtti este 20.00 órás filmkezdés 21.20-ra a kertévéken és ennek milyen gazdasági hatása van.

Szóval. Néztem a Numb3rs epizódot és Eppes professzor ugye megint hozott valami zseniális matematikai alkalmazást, amelynek segítségével az FBI elkapott egy sorozatgyilkost. Valami olyasmi volt a magyarázat, hogy azt nem tudjuk megjósolni, hogy a locsolócsőből hová esik a földre egy csepp víz, viszont ha megvan a sok lehullott vízcsepp, akkor a locsolócső helyzetét meg tudjuk határozni. Így lett meg a gyilkos a gyilkosságok elkövetésének helyszínei alapján. (Azért szeretem ezt a sorozatot, mert a matekot népszerűsíti. Nyilván.)

Aztán ma azon agyalok, hogy mi legyen az új poszt témája, mármajdnem elkezdtem írni a görög nyugdíjasokról, amikor belebotlottam egy fn.hu cikkbe Barabási Albert-László tollából. Barabási elég király csávó, vagyis tudós, ha mondd valamit, arra érdemes odafigyelni. Most éppen azt mondja, hogy az emberi viselkedés előrejelezhető. Ha elég sok adatunk van a múltról, márpedig mostanában elég sok adat gyűlik rólunk vásárlásaink, böngészéseink, stb. során, akkor előrejelezhető a jövő.

A gombamódra szaporodó adatbázisokból egész életünk a legapróbb részletekig rekonstruálható. Azok az elemzések, amelyeket saját kutatócsoportom tagjai és más tudósok elvégeztek ezeken az adatbázisokon, meglehetősen váratlan felfedezéshez vezettek: ezek nemcsak a múltunkat követik nyomon, hanem a jövőnket is képesek feltárni. Miután sok millió ember kommunikációját és mozgását tanulmányoztuk a maguk mögött hátrahagyott elektronikus adatok segítségével, azt találtuk, hogy az egyedi viselkedés rendkívül nagy pontossággal előrejelezhető. Az elemzésekből kiderült, hogy akik ismerik a múltunkat, azoknak a jövőnk sem igazán okozhat meglepetést.

Na? Erre varrjál gombot! - mondhatnánk... előrejelezhetően.

Isaac Asimov az 1940-es években írt Alaptvány trilógiában pszichohistóriának nevezte el az emberi viselkedés előrejezésére képes tudományt. Ami 1942-ben tudományos fantasztikus volt, az 2010-ben már "csak" tudományos. Ez az, ami érdekes és izgalmas, nem a görög nyugdíjasok. Szerintem.

 

www.imdb.com/title/tt0433309/

www.fn.hu/tudomany/20100511/lehet_e_befolyasolni_emberek/

hu.wikipedia.org/wiki/Barab%C3%A1si_Albert-L%C3%A1szl%C3%B3

hu.wikipedia.org/wiki/Isaac_Asimov#Az_Alap.C3.ADtv.C3.A1ny-sorozat

en.wikipedia.org/wiki/Psychohistory_%28fictional%29

 

Szerző: kozgaztanar

8 komment

Címkék: tudomány

A bejegyzés trackback címe:

https://kozgaz.blog.hu/api/trackback/id/tr441992113

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

aJeti 2010.05.11. 12:52:22

már megint tobzódtál, jól van.
a filmcím fordítós fikázós cikkre van igény, igen. és egyben szép zárás, a vonalvezetés zseniális. na. kérsz egy kávét? ;-)

kozgaztanar 2010.05.11. 13:37:32

@aJeti: :) azt a kacsintgatós mindenét a világnak... kerítünk rá sört... izé, sort! :))

Enchantée · http://greenshark.blog.hu/ 2010.05.11. 13:51:20

@kozgaztanar: A kávézást már ismerjük. Sörözés alatt mi értendő? ;))))

vagyok, aki vagyok... 2010.05.11. 17:26:57

imádtam az Alapítványt...
a számokat most hagyjuk

kávé kivételesen nekem is. sör is. sok. bármit értsünk is alatta :)

bluemoon · http://mondomamagamet.blogspot.com 2010.05.11. 22:44:44

Gyilkos számok, Gyilkos sorok, Gyilkos elmék - csak úgy kapásból ennyi gyilkos sorozatcím jutott eszembe.

Ami pedig a jövőnket illeti, az emberek viselkedési sémák szerint intézik sorsukat. Aki ezeket a sémákat ismeri, jórészt a jövőre vonatkozó előrejelzést is tud nagy biztonsággal adni.

Kávé és sör?! Hmm nem rossz. Ha szabad, akkor kávézni Rómában, sörözni meg Prágában szeretnék. :)

vagyok, aki vagyok... 2010.05.12. 07:42:42

@bluemoon: te is tudnál élni, ha hagynák! :D

bluemoon · http://mondomamagamet.blogspot.com 2010.05.12. 15:40:35

@vagyok, aki vagyok...: Na hallod, ha csak kívánni kell, az, megy!
De szegény ember vízzel főz, olasz kávét főzök, és cseh sört veszek a Corában. És már ez is óriási fejlődés a nyolcvanas évekhez képest.

barracud4 · http://halnap.blog.hu/ 2010.05.12. 19:20:22

@bluemoon: szerintem a tenyér és üveggomb jósok is így működnek/működtek anno, hogy kicsit érzékenyebb személyiséggel rendelkeztek a jelen és múltbeli infok alapján jövőre tettek következtetéseket.
Kivéve a cirkuszos jósokat, akiknek nem állt rendelkezésre elég adat, akkor nekik mindegy volt, hogy mit jósoltak, hiszen 2 hét múlva úgyis továbbálltak.
süti beállítások módosítása