Takarékossági Világnap

2010.11.02. 16:39

Volt október utolsó munkanapja (október 29.), amiről jól lemaradtam. Posztilag. Szerencsére nem mindenki járt így, tessék, egy szemfülesebb blogger bejegyzése a jeles nap kapcsán. Egyébként nem is tudtam róla. Valaki? Az az érzésem, hogy a hazai (keresztény) kultúrában annyira uralja az október végét, november elejét a halottak napja (monopóliumként tematizálja a közbeszédet és a közgondolkodást), hogy ilyesminek, hogy Takarékossági Világnap esélye sincs... Sajnos. És akkor a Helloweenről még szót sem ejtettünk!

Valahogy össze kéne kapcsolni a kettőt, hogy beférjen a kecske is, meg a káposzta is... Takarékoskodj a gyertyákkal? Sírkőelőtakarékossági betétszámla? Amit ezen a világon megtakarít, azt a túlvilágon kamatoztathatja? Teljes Mortalitási Mutató? Rest In Debit?

Pedig írtak róla. Főleg olyan frekventált helyeken, mint a zalamedia.hu. Ja nem, az indexen nem. Az origo meg nagy kegyesen felcímkézett vele pár kapcsolódó írást.

A PSZÁF viszont a világnap alkalmából játékot indított iskolásoknak az agyonreklámozott, és ezért mindenki által ismert megtakaritasiiskola.hu weboldalon. É mit is nyerhetne a kisiskolás e jeles napon indított játékban (igazából nem is játék, csak egy teszt), ha jól szerepel?

A Takarékossági Világnapra az oldal külön is készül, a világnap történetével kapcsolatos, a honlapról letölthető játékkal. A tesztet maximum egy hibaponttal kitöltők hasznos pénzügyi tárgyú zsebkönyv – „Pénzügyek megtakarításaink tükrében” – példányával gazdagodnak.

Most erre mit mondjak? Gyakorlatilag nem jutok szóhoz...

 

A bejegyzés trackback címe:

https://kozgaz.blog.hu/api/trackback/id/tr562416003

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

.bia · http://legyeneszed.blog.hu/ 2010.11.02. 23:41:50

:D:D
Takarékoskodjunk a halállal.

mig8 (törölt) 2010.11.03. 00:37:21

Vazz, ez egy lehetetlen szitu. Hagyományosan október vége Mindenszentek + Halottak napja. Így volt ez többszáz éven át. Miért? Csak. Hagyományból. Lehetne ez máskor is, igaz. Meg se kellene ünnepelni, ez is igaz. Mégis ezt tesszük. Miért? Mert tiszteljük a hagyományokat.

Itt van még a Haloween. Az is hagyomány. Csak épp nem itt, hanem angolszász kultúrkörökben. akkor mi miért is? Mert divat. Meg mert a kereskedelem jó kis bevételi forrást lát benne. Szemben a másikkal.

Takarékossági világnap? Mi az? És főleg melyik agyament bürokrata döntött úgy, hogy pont most legyen?

kozgaztanar 2010.11.03. 10:09:06

@mig8: "A világ takarékpénztárainak 1924 októberében Milánóban rendezett nemzetközi konferenciáján Európa, Ázsia, Ausztrália 28 országa takarékpénztárainak küldöttei fordultak a világ takarékpénztáraihoz, hogy ünnepeljék a jövőben október utolsó munkanapján A TAKARÉKOSSÁG VILÁGNAPJÁt."

A Halloween-ben az a jó, hogy be lehet öltözni, meg lehet töklámpást faragni. Gyerekeknek való, tulajdonképpen +1 farsang. Olyan, mint az őszi szünet: azért van, mert a gyerekeknek jó! :)

.bia · http://legyeneszed.blog.hu/ 2010.11.03. 12:16:29

@kozgaztanar: Bezzeg cukorkát itt nem osztogatnak.:D

mig8 (törölt) 2010.11.03. 13:27:15

@kozgaztanar:

Nos, akkor az agyament bürokraták 1924 októberében Milánóban voltak. :-) Halottak napja már akkor is volt...

Halloween. Attól még nálunk nincs hagyománya, csak divat. Konkrétan nálunk és az ismerősi körömben nem ünneplik. Az meg elég hülyén néz ki, hogy az oviban hogy állnak hozzá.

@.bia:

Amerikában se mindenhol. Próbálj meg csak Bronxban kopogtatni! De elég ha csak Manhattanben járkálsz az utcákon beöltözve.

kozgaztanar 2010.11.03. 13:42:20

@mig8: "Az meg elég hülyén néz ki, hogy az oviban hogy állnak hozzá." - ezt nem értem...

Azért felhívnám az olvasók figyelmét, hogy a poszt nem a Halloweenről szól - egyáltalán, feltűnt, hogy a posztba direkt Helloween?! katt a linkre! -, hanem arról, hogy a média szép csendben elfeledkezett a Takarékossági Világnapról, az pedig kifejezetten sírva-röhögős, hogy a PSZÁF milyen díjjal akarja a kisiskolásokat motiválni a takarékossági játékban való részvételre.

Erről szólt. Nem a Halloweenről.

díva naíva 2010.11.03. 16:42:30

nos a világ takarékossági napról tudtam, de csak azért, mert külföldi pénzintézményekben szokás ajándékokat osztogatni ilyenkor, bár azt nem egészen értem, idén miért plüss napocskát és száraztésztát adtak a b. ügyfeleknek, de legalább felhívták a figyelmet e neves napra...
Nos a mi pénzintézményeink számára ez tök mind1, itt kezdődnek a gondok...

bluemoon · http://mondomamagamet.blogspot.com 2010.11.03. 21:44:04

Mégiscsak én jártam jobban a Kincses Szigettel!

Egyébként nem lenne baj, ha megtanítanánk a következő generációkat a takarékosságra. Lásd a blogszerző egy korábbi bejegyzését, amiben a serdületlen ifjúságnak az úszás utáni pattogatott kukoricáról való lemondása, és a nyaralás alatti többletfagyizás esélye közötti kapcsolat megvilágítása történt, mint a takarékoskodás céljának kívánatossá tétele. Szerintem erről szól(na) a takarékossági világnap.
Persze nekem könnyű, én dolgozatot írtam róla már pár évtizeddel ezelőtt.:)
süti beállítások módosítása