Európai Egyesült Államok

2010.09.29. 15:01

Korábban előkerült már, hogy a válság (nem az a válság, hanem a görög) lehetséges következményeként felerősödhet az igény (és a remény) az Európai Uniós költségvetési politika iránt. Az Európai Unió (illetve részben az EMU) ugyanis még adós a közös fiskális politikával, a jelenlegi rendszerben az összesített (EU) GDP csupán 1% felett rendelkezik a közösség. Ez sok mindennek tekinthető, de közös költségvetési politikának nem.

Magam korábban is azon a véleményen voltam (ezt fenntartom ma is), hogy a közös fiskális politika kialakítása, ezzel együtt a szövetségi szint megerősítése a jövőben elkerülhetetlen, sőt, annak hiánya a közösségi integráció további mélyülésének fő akadályát képezi. Éljen az Európai Egyesült Államok, vesszen a nemzetállamok Európája. (Több posztban is írtam erről: itt, itt és itt is.)

 

Íme, a fejlemények:

Azt javasolta az Európai Bizottság, hogy vezessenek be olyan szabályozást az Európai Unióban, amelynek értelmében bruttó összterméke (GDP) 0,1 százalékának megfelelő éves bírságot tartozna fizetni az euróövezet minden olyan tagállama, amely „több ízben nem tesz eleget a túlzott egyensúlyhiány esetén követendő eljárás keretében kibocsátott tanácsi ajánlásoknak”. MR1, Kossuth Rádió - MTI

 

Az Economist is írt erről pár napja How to run the euro... címmel:

The fiscal fix is in

New rules to encourage fiscal discipline should help the euro area. They will reassure the bond-market vigilantes—and should come in handy if the vigilantes drop off again. Now would be a good time for national governments to adopt home-grown fiscal rules, as Germany already has. And as euro members are to underwrite each other’s debts through the EFSF, it is natural that they should demand more say in each other’s budgets. European reviews of national budgets for the coming years have already been brought forward by six months. Firmer sanctions, such as withholding of EU funds or suspending members’ voting rights in the euro group, may be considered, but they would be politically fraught.

...

If the collective is the ultimate paymaster, should more fiscal power be held centrally, as euro-federalists hope? The vast bulk of taxation and public spending is carried out by individual euro-area countries, and the EU’s budget is a tiny 1% of GDP. In America, the federal government collects around two-thirds of all taxes.

In theory, there are good arguments for greater centralisation. It is cheaper and more efficient to raise taxes centrally. And it is also cheaper to borrow that way: no American state on its own could rival the liquidity in the market for Treasuries. A big central budget means that borrowing risks are pooled, too, rather than falling on small, troubled countries such as Greece.

But there are also good arguments against. A country with high unemployment, say, would have less incentive to make its labour market more supple if jobless benefits were financed federally. Anyway, European countries are nowhere near ready to cede so much fiscal autonomy.

 

Mondjuk ők (ha az Economist, illetve ő, ha a szerző) pesszimistábbnak tűnnek, de ezen nem lepődünk meg, hiszen az Economist általában euroszkeptikus nézetet képvisel.

We will see it...

 

A bejegyzés trackback címe:

https://kozgaz.blog.hu/api/trackback/id/tr622332330

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mig8 (törölt) 2010.09.29. 17:46:25

Jó, értem, hogy te az EEÁ híve vagy, ez már korábban kiderült. De ha reálisan nézzük, láthatod, hogy az EEÁ még nagyon messze van. Bár a fenti lépéssel egy picit közelebb kerülne.

mig8 (törölt) 2010.09.29. 18:41:12

Mégvmi. Ha túlzottan erőlteted az egységesülést, akkor el fogsz oda jutni, hogy kényelmetlen lesz az únió néhány tagországnak.

A jelenlegi cél tudtommal, hogy a tagországok egyesítsék vmennyire a gazdaságpolitikájukat, a külügyet és a hadügyet. Az elsőre most van némi motiváció, de azért az se azt fogja jelenteni, hogy eljutnánk annyira, mint ahol az USA tart. A másik kettő még ennyire sem tart. Elég ha csak megnézed Németország politikáját az oroszok felé.

kozgaztanar 2010.09.30. 10:38:12

@mig8: személy szerint olyan nagyon nem érdekel, hogy kinek kényelmetlen a tempó. Aki nem bírja, az szálljon ki! Nem fog senki (polgár)háborúzni, ha pár tagállam ki akar szállni.

Na, az volt az erőltetés (USA, polgárháború), nem ez!

mig8 (törölt) 2010.09.30. 15:14:10

@kozgaztanar:

Tényleg gyilkos hangulatban lehetsz ma, csak tudnám miért? Azért gondolom, nem biztos, hogy ugyanez lenne a véleményed, ha Mo-ról derülne ki, hogy nem bírja...

Ugyan most Go van a reflektorfényben, ő nem bírja, de ha jobban megnézed, minden országnak lehet olyan szempontja, amit nem szeretne feladni. azaz mindenkinek lehetne indoka kilépni.

díva naíva 2010.10.04. 11:41:48

Én naív vagyok és kicsit sem szakmabeli, bár most tanulok EU jogot is, csak egyet nem értek, nekünk milliónyi kritériumnak kellett megfelelnünk, mielőtt beléphettünk az EU-ba, a görögöknél ez elmaradt?

A másik pedig amit nem értek, hogy a nagy egységben hogy engedheti meg magának pl. Szlovákia, hogy kimarad a nagy görög mentőcsomagból...

Nekem nagyon labilisnak tűnik ez a mi nagy Európánk...

Mellesleg érdekelne, ha itt a nagy EU, akkor az áruházláncok miért vannak most már gyümölcs terén is kínai cuccal tele?

kozgaztanar 2010.10.05. 15:04:05

@díva naíva: de, a görögöknek is meg kellett - részben kevesebbnek, mert akkor még volt szocialista blokk és fenyegetés, részben csaltak (eurozónánál), részben pedig azóta adósodtak el
szlovákok csak szájkaratéznak, de fizetni fognak

mert a kínai cucc még a vámmal együtt is olcsóbb :)
süti beállítások módosítása