Frankfurt am Main

2010.05.14. 12:31

A képen a Deutsche Bank frankfurti épülete. A kapcsolódó hír pedig: Frankfurtból felügyelnek majd mindenkit? Elég sirály épület.

Pár napja írtam, hogy kéne már valami rendes közösségi fiskális politika (al'a szövetségi költségvetési politika az Egyesült Államokban), mert a görög válság sem lenne az, ami (és főleg nem kellett volna rá euro százmilliárdokat összedobni), ha Görögország financiális ellehetetlenülése mellett léteznének a görög polgárok számára (is) hozzáférhető uniós szintű közösségi kiadások. Akárcsak a kaliforniai polgárok számára a szövetségi kiadások. Meg más is mondta ezt, nem csak én.

kozgaz.blog.hu/2010/05/10
/krugman_is_en_is

Most meg azt olvasom, hogy az Európai Parlament szakbizottsága az eredeti javaslathoz képest egy igencsak erős uniós pénzügyi felügyeletet szeretne Frankfurti székhellyel. Az eredeti javaslat a három tervezett felügyelet (Európai Bankhatóság, az Európai Biztosítási Hatóság és az Európai Értékpapír-piaci Felügyeleti Hatóság) laza együttműködését irányozta elő, három különböző helyszínre telepítendő azokat. A képviselők viszont úgy vélik, hogy kell föléjük egy ernyőszervezet, vagyis integrálni kell őket, szorosabb együttműködésre kell őket kötelezni és egy helyre kell őket telepíteni. Frankfurtba. Magyarul azt gondolják, hogy létre kell hozni egy EU szintű szuper PSZÁF-et. Amely például EU szerte betilthatna veszélyes pénzügyi terméket. Meg ilyenek. Cool! És Franfurt... Hát igen, Németország elég hosszú időn keresztül bizonyította, hogy kézben tudja tartani saját tőke- és pénzpiacát (ó, azok a régi szép nyugatnémet márkás idők!), szóval nagyon is a helyén lenne ez a felügyelet az európai és német pénzügyi központban.

Mit látunk tehát? Azt, hogy politikai szinten egységesedik az EU, kezd "szövetségi állammá" válni. Megjelennek olyan intézmények és ráadásul olyan módon, amelyek szabályozó, felügyeleti jogokkal rendelkeznek a gazdaságilag már rég egyesült belső piac egészét illetően.

Lesz ebből még uniós fiskális politika is. Szerintem.

 

portfolio.hu/cikkek.tdp

www.europarl.europa.eu/news/public/story_page/042-74270-127-05-19-907-20100507STO74256-2010-07-05-2010/default_hu.htm

www.tozsdeforum.hu/i/c-szorosabb_gazdasagi_felugyelet_johet_az_eu_ban-menu-cimlap-submenu-onearticle-news_id-409751-red-hs.html

 

A bejegyzés trackback címe:

https://kozgaz.blog.hu/api/trackback/id/tr692001938

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bluemoon · http://mondomamagamet.blogspot.com 2010.05.14. 22:57:29

Nekem kedvenc ideám volt, hogy az az Osztrák Magyar Monarchia nem is volt annyira rossz, mint ahogyan azt nekünk a múlt évezredben okították. Nem biztos, hogy a nemzetállam léte vagy nem léte szempontjából kell azt vizsgálni, hanem a gazdaság működőképessége szempontjából.
Sokan nem értettek velem egyet, amikor Kossuth helyett Széchenyi és Deák Ferenc nagyságát méltattam. A közös gazdaság és bizonyos ügyek együttes intézése jó elgondolás volt.
Most így utólag, ha máshogy történt volna, mint ahogy történt, (tudom-tudom, történelmietlen a feltételezés) talán nem itt tartanánk. Meg az is lehet, hogy ízes osztrák akcentussal beszélném a németet...
süti beállítások módosítása