Befektetés vs beruházás

2011.06.03. 10:42

Ideges (és dühös) szoktam lenni, amikor a vizsgán (vagy bárhol, a buszon például, stb.) valaki a befektetés szót használja, akkor, amikor a makrogazdasági beruházási tevékenységről kellene beszélnie. A beruházás szót használjuk, amikor arra gondolunk, hogy az üzleti szektor szereplői (vállalatok) beruházási döntéseket hoznak, vagyis termelési eszközeiket megújítják (pótló beruházás) vagy bővítik azokat (új vagy nettó beruházás). A mindkét esetben a termelőkapacitásokra irányuló döntésről van szó (real business investment), a különbség az hogy az első esetben a termelőkapacitások megőrzése (ugyanannyit tudjak termelni a jövőben), míg a másik esetben a kapacitások bővítése a cél.

A befektetés szó a magyar nyelvben a megtakarítás szinonimája. Befektetek, amikor a tőkepiacra viszem a megtakarításom (alapvetően a háztartási szektor), amely megtakarítások összege azután (zárt magángazdaság esetén kizárólag) a vállalati beruházások forrásaként jelenik meg. Ebből fakad a híres (?) S = I azonosság. (Nyilván kicsit egyszerűsítek terminológiailag, de a cél - megértés - szentesíti az eszközt.)

Szóval ideges vagyok, ha valaki befektetésről beszél, miközben egy termelési kapacitás bővítő (reál) döntésről (folyamatról) folyik a diskurzus. Mentségemül szolgáljon, hogy az adott előadáson mindig elmagyarázom a különbséget - amely főleg abban áll, hogy a tőkepiac melyik oldalán állunk.

Ma reggel láttam, hogy nem csak a diákok (és a nyugdíjasok a 8-as buszon) keverik a fogalmakat: a vg.hu azt írja, hogy Semmi kedvünk a befektetésekhez. A cími kapcsán kb. a lakossági megtakarításokról várnék elemzést a cikkben, de ehelyett ezt kapom: A magyar vállalatok a beruházási kedvet tekintve továbbra is a sereghajtók közé tartoznak a közép-európai régióban, az egy évvel ezelőtti adatokhoz képest azonban számottevő a fejlődés: a megkérdezett hazai cégvezetők közül az idén 17 százalékkal többen valószínűsítették, hogy a következő 12 hónapban beruházást, például eszközbeszerzést hajtanak végre – összegzi a helyzetet a Deloitte vállalati felméréséhez csatolt elemzés.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://kozgaz.blog.hu/api/trackback/id/tr482950995

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bluemoon · http://mondomamagamet.blogspot.com 2011.06.03. 21:51:19

Gyakran abba a hibába esünk, hogy elvárjuk a szakújságíróktól, hogy ismerjék annak a szakterületnek a szaknyelvét, amiről írnak. :P Én leginkább a bírósági tudósításokat szoktam dühöngve olvasni, ahol rendkívüli jogban való járatlanságról tesznek tanúbizonyságot némely szakírók. Pedig egynéhányuknak jogi diplomája van.

Attila Szoukup 2015.02.17. 20:04:09

Akkor lecsillapítom a dühödet, mert: "A befektetésnek azt a fajtáját, amelynek során a pénzt valamilyen anyagi, vagy nem anyagi eszköz, tehát reáljószág megvásárlására fordítjuk, beruházásnak nevezzük. Tehát minden beruházás egyfajta befektetés, de nem minden befektetés beruházás" /Brealey-Myers: Modern Vállalati Pénzügyek. 1999 Panem Budapest. 3. oldal

Tehát ha valaki befektetést emleget Neked, de beruházásra gondol nem vét hibát

kozgaztanar 2015.02.17. 20:13:36

de nem arra gondol!!!
plusz a makroban a beruházás definíciója efyértelműen a termelőeszközök bővítése vagy pótlása - nem is használjuk a befektetés szót
majd, ha movápüt tanítok, akkor rákérdezek, hogy pontosan mire is gondolt
süti beállítások módosítása