Being Professional

2011.02.28. 12:02

Amire én szakosodtam, az az elméleti közgazdaságtan (mikro/makro), pontosabban annak oktatása (lehetne kutatóként is szakosodni, én oktatóként szakosodtam). A munkamegosztás áldásos hatásaival Adam Smith óta tisztában vagyunk - sőt, ezzel kapcsolatban már Platón megmondta a tutit. Azt is tudjuk, hogy a munkamegosztással (a gazdasági növekedés mellett) negatív externáliák is járnak - erről Robinson Crusoe tudna mesélni. Poszt is volt már a munkamegosztással kapcsolatban, álságos módon komparatív előnyök címszó alatt.

A szakosodás által válunk szakemberré, leszünk profik. A szakértelmet a világ (nyugati és/vagy kapitalista fele) megbecsüli, sőt. Nem múlik el nap, hogy ne sulykolná belénk (ti. a világ), hogy profikká kell válnunk. A lelkes amatőrök? Ugyan! Being Professional! Ez az elvárt minimum követelmény. Lassan az élet minden területén...

Valóban egyértelmű, hogy profinak kell lennünk? Olvastam egy cikket, ahol a szerző az eltúlzott professzionalizmus veszélyeire hívja fel a figyelmet. A cikk fő vonulata sportbéli tapasztalatokat sorjáz (igen, a krikett is sport), de ez lényegtelen. A lényeg az, hogy elgondolkodtat - mennyire érdemes profinak lenni?

És hogy mit felel erre a kérdésre egy közgazdász? Amennyire megfizetik.

 

Utóirat:

Mivel van némi szabadidőm (heti egy nap), így ezennel ajánlom minden érdeklődő figyelmébe teljesen profi közgazdasági oktatói (felkészítői, konzultánsi), valamint elég profi közgazdasági (gazdasági) témájú szöveg (újságcikk, esszé, dolgozat) író, szerkesztői és szakmai lektori szolgáltatásaimat. Online és offline.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://kozgaz.blog.hu/api/trackback/id/tr582697149

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása