Nem jelent meg

2011.01.05. 10:47

A vizsgalapra azt kell ráírnom, hogy nem jelent meg (kód: 0), ha a hallgató nem jön el vizsgázni. Ma például 19 főből 4 nem jelent meg. Miért nem jön be valaki az általa választott vizsganapon? Sok oka lehet annak... Lehet, hogy elindult, de kisiklott a vonat, vagy árokbafordult az autóbusz, defektes lett a bicaj első kereke. Lehet, hogy kirabolták, elülötték, belázasodott, tanúként hallgatják ki éppen. Nyilván közbejöhetnek dolgok. Ilyen esetekben tanácsos igazolást kérni, mert ha van igazolás, akkor a következő bejelentkezés (vizsga) sima első vizsgának számít.

Ha nincs igazolás (és komoly indok), akkor a következő alkalom utóvizsga (UV). Mintha eljött volna és nem sikerül - mondjuk mert nem sikerült felkészülni (ilyen is van).

Utóvizsga, utóvizsga. Mindegy? Nem. Ha ugyanis az utóvizsgát nullás kód (nem jelent meg) előzi meg, akkor drágább, mint abban az esetben, ha egyes kód (elégtelen). Az intézmény így ösztönzi a hallgatókat arra, hogy lehetőleg jelenjenek meg.

Mit kell tehát mérlegelni? A megjelenés költségeit (tényleges és alternatív költségek) kell összevetni a nem jelent meg miatti UV és az elégtelen miatti UV közti árkülönbséggel. Van, amikor megéri megjelenni, van, amikor nem. De az a minimum, hogy egy közgazdaságtan vizsga esetében racionális gazdasági kalkulációval döntsék el!

Ugye?

 

A bejegyzés trackback címe:

https://kozgaz.blog.hu/api/trackback/id/tr882562063

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Enchantée · http://greenshark.blog.hu/ 2011.01.05. 11:28:24

Nem vagyok rajta a térképen... ;)

bluemoon · http://mondomamagamet.blogspot.com 2011.01.08. 19:12:14

Hát persze! De a lakosság nagy része képtelen anyagilag előre gondolkodni, előre tervezni. Így arathat egy olyan cég, mint a Provident...

...és én is kiszorultam a térképről ;)
süti beállítások módosítása