IMF, EU, árfolyam

2010.07.19. 13:25

Mit tehetnék? Sodródom az árral...

Azért sem fogom sem azt leírni, hogy hüje kormány, hát hogy lehet ilyet csinálni, sem azt, hogy bátor tett volt kiállni valami mellett (nemzeti érdek kontra globális kapitalizmus). Ezt meghagyom a törökgáborelemeznek, meg a mandínernek, meg a kettősmércének, meg a többi közéleti blognak. Úgyis lehet tudni előre, hogy Vértes András mit mond, meg Parragh Lászlónak mi lesz a kommentje. Vihar a biliben. Persze a piaci szereplőknek, alapkezelőknek, bankoknak, day-tradereknek, meg ilyeneknek nem mindegy, nekik ez kockázat, de ha jól dolhoznak, akkor kezelik, elvégre azért kapják a nagy zsét a zsebbe, hogy kezeljék (ezt is, meg mást is). Az elemző szemében ez is csak egy esemény, aminek van hatása az árfolyamra. Rövid távon, hosszú távon. Meg még annyi mindennek... Jaj, össze se tudnám számolni!

Számomra az az érdekes, hogy (mivel én nem day-tradelek ezért csak délben) megnézem az "újságokat" és azt látom, hogy "Szabadesésben a forint és a BUX" (index.hu), "Nagyot esett a forint" (fn.hu), aztán ránézek az árfolyam grafikonra és azt látom, hogy BUX -2.3% (kb negyed egykor), EUR/HUF 287.68 (az indexen 287.8-at látok ami 0.2%-os euro erősödés). Azért ez nekem nem tűnik szabadesésnek...

Tanulság? Nem csak az index.hu-n, meg az fn.hu-n kell gazdasági híreket olvasni. A napi.hu főcíme azt emeli ki, hogy "Szeptemberben jön vissza az IMF Magyarországra", a vg.hu meg mint az okos lány: "Játék a tűzzel", hoz is ajándékot, meg nem is...

Akik olvasnak, azok tudják, hogy legalább annyit kritizálom a gazdasággal foglalkozó médiát, mint amennyi közgazdaságtant öntök belé (az olvasók elé). Ez is kritika, vagy ha tetszik alaptétel: on-line médiában on-line kell lenni, és nem szólhat még délben is a címlapsztori a hajnali (reggeli) zuhanásról.

Azt lássam a címlapon, hogy mi van most! Mert ha azt szeretném tudni, hogy mi történt ma reggel, délben, stb. egészen lapzártáig, akkor kézbe veszem a holnapi nyomtatott sajtót. Feel the difference?

 

Korrigálok: az Indexen a szabadeséses cikket már kiszorította a címlapról a "Hol legyen az Index utca?" címmel futó közérdekű kezdeményezés... Ezzel (részben) helyre is állt a világ rendje, ami bulvár, az bulvár.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://kozgaz.blog.hu/api/trackback/id/tr402160964

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

díva naíva 2010.07.20. 14:19:14

na, lehet, hogy jósoltak, elvégre ők 300 Ft/Eur-ról beszéltek ;) tartósan, stabilan :D

hzizi · http://halesmas.blog.hu/ 2010.07.21. 12:22:48

jók ezek az elmélkedéseid! :-)

bluemoon · http://mondomamagamet.blogspot.com 2010.07.22. 08:27:09

Egy hét után, ahogy hazajöttem, az állapítottam meg, az indexet olvasgatva, hogy na ezt se kell már olvasni, tiszta Blikk kategóriás cikkek vannak itt.
Hát jó, akkor majd keresek mást, ha ezt akarják, legyen nekik...

bluemoon · http://mondomamagamet.blogspot.com 2010.07.23. 00:17:48

@kozgaztanar: Jól! Csak nagy szél volt, nem tudtunk mindig ott merülni ahol szerettünk volna. De ahol lehetett, ott szerettünk.
De miért is ne lenne jó, egy 40 méter hosszú négy szintes fedélzettel rendelkező légkondicionált hajón hajókázni a 35-38 fokban, a 28 fokos Vörös Tengeren? :)
süti beállítások módosítása