Ami van és ami nincs

2010.05.17. 12:59

Van beindult gazdasági növekedés és nincs belőle növekvő adóbevétel. Legalábbis a Pénzügyminisztérium (PM) szerint.

A költségvetés készítése óta ismertté vált makrogazdasági adatok alapján valószínûsíthetõ, hogy az idei gazdasági visszaesés enyhébb lehet a költségvetést megalapozó prognózisban feltételezettnél. A kedvezõbb elõrejelzés azonban fõként a külgazdasági kilátások javulásával függ össze, így érdemi bevételnövelõ hatásra nem lehet számítani.

www1.pm.gov.hu/web%5Chome.nsf/portalarticles/B7C0C2E318D74B86C12577220050F36C

(átadás-átvételi anyag)

A vg.hu által megkérdezett szakértő kommentje:

„A nettó kivitel növekedése és a készletfeltöltés nem generál adóbevételeket, így a kedvező GDP-kilátások ellenére nem vált könnyebbé a költségvetési hiánycél betartása” – mutatott rá lapunk kérdésére Suppan Gergely , a Takarékbank elemzője is.

www.vg.hu/gazdasag/makrogazdasag/hiaba-termelunk-tobbet-nem-segit-316024

Valóban nem várható a költségvetési bevételek (adóbefizetések) bővülése, növekvő gazdaság mellett? Azért ez így nem teljesen gömbölyű. A növekedés export vezérelt, vagyis a többlet termelés külső keresletet elégít ki, ez tény. Ebből következik, hogy az ÁFA befizetések nem fognak nőni - ha jól okoskodunk. És a többi? Nos, ha a foglalkoztatottság nem változik, akkor a foglalkoztatottsághoz, jövedelemhez kapcsolódó befizetések sem. De miért ne nőne? Személy szerint nehezen tudom elképzelni, hogy ha több bizgentyűt kell legyártani idén a németeknek, mint tavaly, akkor ahhoz elég ugyanannyi munkás. Növekvő foglalkoztatottság és/vagy növekvő bér = növekvő SZJA befizetés, valamint többlet járulék befizetés. Szerintem.

A vállalati befizetésekben, ha lesz plusz, az talán év végén jelentkezik, év közben mindenki az alacsonyabb bázison meghatározott előleget fizeti, esetleg év végén feltölt - illetve 2011. májusában perkálja a többletet. (Ez egyébként aktuálisan ronthat a pozíción, mert eddig meg éppen a magasabb bázis alapján fizettek a cégek előleget. De kár, hogy nem vagyok pénzügyes/számviteles, akkor jobben tudnám.)

Én nem merném olyan határozottan állítani, hogy a nettó export növekedése nem javít az államháztartás helyzetén (bevételi oldalon). Érdemben. Persze. Ki az aki megmondja, hogy mi az, hogy érdemben? Hmm? Van itt valaki a PM-ből? Hahó!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://kozgaz.blog.hu/api/trackback/id/tr842009850

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Anyaszomorító Füles 2010.05.17. 13:25:10

Szia! Füles csacsi vagyok. Sajnos nem nagyon értem, amiről beszélsz, de örökbe fogadhatsz, ha szeretnél egy olyan okos, jól nevelt csacsit, mint amilyen én vagyok.

kozgaztanar 2010.05.17. 13:36:18

@Anyaszomorító Füles: Szia Füles! oké, oké, de aztán semmi balhé! :)

MakkosMaria 2010.05.17. 19:27:31

kerdesem van, TanBacsi: mi a "gazdasági visszaesés"? Mert az a GDP csokkenese nem lehet, per elozo poszt, mert az veget ert a recesszioval a mult ev vegen, ugye a definicio alapjan es az EBRD szerint...

MakkosMaria 2010.05.17. 19:38:23

Dilemmad a ket idezet kozotti latszolagos ellentmondas alapjan feloldhato:
- az elso szerint meg mindig csokken a gazdasagi teljesitmeny
- a masodik szerint ez valami miatt kedvezo GDP kilatas ugyan, bar szerinte a netto kivitel es a keszletfelhamozas ettol ugyan meg no. (Akkor mi csokkenhet ez ellentetelezendo? a belso felhasznalas, es akar a belso jovedelmek is, bar ez novekedhetne is eppen.) Igy talan lehet kevesebb adobevetelre szamitani.
Van ezen kivul egy hosszu listam, hogy mi mas miatt lehet kevesebb adobevetelre szamitani, ezen elokelo helyen all az elsibolas, korrupcio, minimalber vs. piaci fizetesek atrendezodese, etc. (ez itt a kotelezo smiley helye)

kozgaztanar 2010.05.17. 20:38:52

@MakkosMaria: a megoldás (szerintem) az, hogy a PM anyag hamarabb készült, mint amióta tudjuk, hogy véget ért a recesszió (azt kb egy hete tudjuk)
Ezért a PM még azzal kalkulál, hogy a magyar GDP 2010-ben még csökken. Az anyag elkészültekor annyit már lát, hogy nem csökken annyira, mint amit akkor gondoltak, amikor a 2010-es költségvetést tervezték (2009 őszén), ezért mondja azt, hogy csökken a visszaesés. Olyan, mintha azt mondanám, hogy 95-tel terveztünk, de most látom, hogy 98 lesz. Azóta már azt is látjuk, hogy 100 lesz.

díva naíva 2010.05.18. 12:00:13

nekem épp ígéretem van, tegnapra, emlékszel?? :)
süti beállítások módosítása