Mozgástér

2010.04.19. 09:14

Azt írja a vg.hu, hogy a kormányzat és jegybank által becsült 0,2% GDP csökkenéssel szemben a gazdaságkutatók (vérmérséklettől függen) 0,5-0,8%-os GDP növekedést várnak 2010-re.

www.vg.hu/gazdasag/makrogazdasag/idei-gdp-a-gazdasagkutatok-optimistabbak-a-kormanynal-312972

A hazai termelés növekedése persze nem a hazai fogyasztás, vagy egyéb hazai keresleti elemek bővülése okán következik (következne) be, hanem a nettó export (export mínusz import) növekedése miatt. Vagyis erősen a külpiacok 'magukra találásának' függvénye. A kis nyitott gazdaságok helyzete már csak ilyen.

Érdekessége a dolognak, mármint a konzervatív kormányzati becslésnek, hogy mivel a 2010-es költségvetés a kormányzati becslés alapján készült, így ha a gazdaságkutatóknak lesz igazuk, akkor a következő kormány mozgástere nagyobb lesz, mint azt jelenleg gondolnánk. A valóságosnál alacsonyabb növekedéssel tervezett költségvetés ugyanis kisebb adóbevétellel és több transzferkifizetéssel számol, mint amennyi a valóságos érték lehet (nagyobb növekedés = több adóbefizetés, kevesebb transzferkifizetés). A 2010-es költségvetésben tehát lehetnek tartalékok. Ha. Akkor.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://kozgaz.blog.hu/api/trackback/id/tr261931274

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bluemoon · http://mondomamagamet.blogspot.com 2010.04.19. 18:47:58

Nekem nincsenek illuzióim... Nagyanyám mondta -akinek nem sok modern közgazdasági ismerete volt, de hatékonyan és rentábilisan vitte a saját háztartását- hogy "üres kamarának bolond a gazdasszonya".
De ha az adóterheken csökkentenek, akkor nagyobb lesz az adózási kedv. Lásd: annak idején EVA bevezetésekori becslések évekig alultervezték az eva bevételt. Nekem is nagyobb kedvem volt 15 % evát befizetni, mint most a 30-at.
Meg persze más kérdés, hogy akkor volt is miből.

díva naíva 2010.04.21. 12:50:49

legyen úgy... jobb félni, mint megijedni alapon jobb élni, mint a túlzott optimizmusban...
süti beállítások módosítása