Greece in trouble ...

2010.05.03. 09:37

Azt mondta Viktor barátom, hogy írjak a görögökről. Persze nem arra gondolt, hogy az ókori görög világ ilyen-olyan dolgait szedjem elő újfent (a héten lesz olyan is), hanem arra, hogy erről a mostani görög adósság- (pénzügyi) válságról írjak valamit. Hát írok. Mondjuk sokat nem fogok, mert a csapból is ez folyik, és a magam részéről már felettébb unom az egész sztorit. De írok. Viktor kedvéért.

Anno 1995 vagy '96 nyarán két barátommal és egy R5-ös személygépjárművel (légkondi nélkül) két hétig barangoltunk a júliusi forróságban Athénig és vissza. Az első élmény meghatározó volt. Megérkeztünk a határra, talán Bulgária felől, olyan délelőtt 11 körül a rekkenő hőségben. Szépen megálltunk a felhajtott sorompónál és vártunk. Vártuk, hogy a határőr és/vagy a vámos jöjjön, kérje a passportot, vizsgálódjon, bólintson, mehessünk. Vártunk. Vártunk. Hiába. Aztán persze megoldottuk. Kiszálltam a kocsiból és kezemben az útlevelekkel elballagtam a közeli (légkondis) épületbe, ahol egy unott határőr kegyesen vetett előbb rám, majd a papirokra egy pillantást, és intett, hogy mehetünk. Ennyi. Két dolgot azonnal tudtam. Egyrészt azt, hogy imádom őket és bármikor szívesen jövök nyaralni, mert itt aztán no para, meg no feszkó (ellenben van frappé, ouzó, isteni ételek, sziszeta, tenger és a fél város az utcán van éjszaka). Másrészt azt, hogy soha, de soha nem alapítanék céget egy göröggel. Pláne nem, ha német lennék. Mert ha német lennék és minden józanságom ellenére mégis közös businessbe kezdenék egy göröggel, akkor az tuti, hogy a végén én állnám a cehhet.

 

Az is egy vicc volt, ahogy Európa Bajnokságot nyertek ... hát még ez.

 

www.vg.hu/gazdasag/gazdasagpolitika/vilagrekord-ekkora-hitelcsomagot-meg-egyetlen-allam-sem-kapott-314547

hvg.hu/gazdasag/20100503_gorog_segely_imf_eu_usa

index.hu/gazdasag/vilag/2010/05/02/letrejott_a_gorog_megallapodas/

www.economist.com/business-finance/displaystory.cfm

www.ft.com/cms/s/0/a3307762-5616-11df-b835-00144feab49a.html

live.whatsonwhen.com/sisp/baa/index.htm

news.bbc.co.uk/sport2/hi/football/euro_2004/3860105.stm

 

A bejegyzés trackback címe:

https://kozgaz.blog.hu/api/trackback/id/tr691970496

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

díva naíva 2010.05.03. 13:27:54

te most lelustáztad a görögöket? :DD bátor ember vagy, hallod-e...

Enchantée · http://greenshark.blog.hu/ 2010.05.03. 13:40:23

Na, nyáron végre én is lecsekkolom őket, aztán referálok! ;)

bluemoon · http://mondomamagamet.blogspot.com 2010.05.03. 17:48:58

És szívni meg a kisebbek fognak...

Amikor a nagyobbik gyerekem (a lány) beíratkozott mindenféle dolgot tanulni, pl. jogosítványt szerezni, ( meg egyebek is voltak még) persze a lelkiismeretes szülő -azaz én- megfinanszíroztam a tanfolyamot. A Kresz vizsgán kétszer bukott meg. A vezetés elkezdését pedig húzta halasztotta. Aztán a rutinon megint megbukott- de addigra, az akkor még egy évnyi, az egész jogsi megszerzésére nyitvaálló határidő elteltéig- nem fért bele a pótvizsga és a forgalomban vezetés előírt óraszáma, meg a vizsga. Így nem lett jogosítványa, de persze a tanfolyam díja és a pótvizsgák díját is befizettük.

De a jó pap is holtig tanul, a jó ügyvéd meg utolsó ítéletig, így amikor a kisebbik gyerekem - a fiú- jogsi-szerző korba ért, kihirdettem, hogy utófinanszírozás van. Azaz gyűjtse össze a pénzét, iratkozzon be tanfolyamra, és amikor bemutatja a jogosítványát, én egyösszegben átadom neki a teljes tanfolyam díját. Szívta a fogát, szidta a nővérét, hogy miatta kell neki szívni, de nem volt más választása.
Elsőre sikerült minden vizsgája. Azóta ezzel a módszerrel szerzett egy hivatásos, teherautó vezetői jogosítványt, letett egy PAV I. vizsgát, egy alpintechnikai tanfolyamot végezett el, meg egy alapfokú tűzoltó tanfolyamot, meg alap és haladó búvárvizsgát tett. És minden elsőre sikerült.
( Majd a blog tulajdonosa szépen megmondja nekünk ennek magatartásnak, az elméleti alapját megfogalmazó közgazdasági tételt:-)

Na szóval félő, hogy az EU is így lesz majd velünk. Nekünk már bizonyítani kell, mielőtt itthon is euróval lehet majd fizetni.
Az persze már egy más kérdés, hogy igazán jó lesz-e az majd nekünk?

MakkosMaria 2010.05.03. 18:12:35

@bluemoon: nagyon jo :-)
Majd igyekszem hasznositani a tanultakat, nehogy nalam is az idosebb lany elrontsa az ifjabb fiu lehetosegeit. Habar a megfelelo 'incentive alignment' egyertelmuen megemelte a produktivitast, hatekonysagot, es evvel mindenki szamara erezhetoen novekedett a kozjo (kiveve talan a lanyodat; o viszont lehet arra jott ra, olyan munkat kell talalni amivel sofor is jar. hahaha)

kozgaztanar 2010.05.04. 11:50:55

@bluemoon: Ez tényleg jó módszer, azt hiszem másolni fogom ezt az utófinanszírozásos dolgot, ha nem jogvédett! :)

bluemoon · http://mondomamagamet.blogspot.com 2010.05.04. 22:13:02

Nem, nem jogvédett, azért is tettem közkinccsé! Nekem, ezzel a gyerekkel ez bevált. De ne feledjétek minden gyerek más és más.
Nálam például, a tanulás terén az vált be, hogy az apám sose volt igazán elégedett velem, vagy csak nagyon ritkán, de biztatott, hogy szedjem össze magam, és mutassam meg ezeknek, hogy kell ezt csinálni!
Én meg megmutattam!
Na, ez a fiamnál nem vált be, azt mondta, hogy maximálisan leszrja az egészet, nem is érdekli...
süti beállítások módosítása