Makroökonómia oktatás

2010.04.09. 09:39

Van egy felettébb érdekes vetülete a gazdasági válságnak. Ez pedig a megnövekedett hallgatói érdeklődés (és aktivitás) a makroökonómia irányában. Idén tavasszal már nem is annyira - vannak kurrensebb ügyek (országgyűlési képviselő választás, közelgő foci VB, vacsoracsata) -, de tavaly érezhetően jobban füleltek a diákok. Tényleg érdekelte őket a makroökonómia (a szokásosnál jobban), mert szerették volna megérteni, hogy mi történik körülöttük a világban. Mi ez a válság? Miért van? Mit tehetünk? Mi mivel függ össze, hogyan tehetünk ellene (vagy éppen érte)?

Erről számol be az Economist is, 2010. március 31-ei számában (Economics Textbooks: Revise and resubmit): "IN MORE than 30 years of teaching introductory macroeconomics, says Alan Blinder of Princeton University, he has never seen interest as high as it was last year." (Az elmúlt több mint 30 év során, amióta bevezető makroökonómiai kurzust oktat - mondja Alan Blinder a Princetoni Egyetemenről  - soha nem tapasztalt még ilyen magas fokú érdeklődést, mint a tavalyi évben.)

www.economist.com/business-finance/displaystory.cfm

 

Az aktuálisan kézbe vehető makroökonómia tankönyvek azonban nem feltétlenül adnak adekvát vagy elégséges magyarázatokat a gazdasági válsággal kapcsolatban feltett hallgatói kérdésekre. Nyilvánvaló, hogy az elmélet fejlődésének (változásának) mozgatója nem más, mint gyakorlat által felvetett problémák megértésére, megoldására irányuló törekvés. Az elmélet a gyakorlatot követi (a lét határozza meg a tudatot). A szövegkönyvek (jegyzetek) revíziója folyamatban van, idén már jelennek meg átdolgozott, bővített, kiegészített kiadások.

Az érdeklődés idővel alábbhagy, lanyhul. Ez így természetes. A tankönyvben az új fejezet azonban ott marad és mint tananyag vélhetően szigorúan számonkérésre kerül évtizedek múlva is. Meg kell tanulni akkor is, ha nem érdekel. Muszájból. Hogy ne kövessük el újra ugyanazokat a hibákat.

 

www.mktudegy.hu/files/Valaszut%20elott%20a%20makrookonomia.doc

m.blog.hu/el/eltecon/file/VilagiBalazsValsag.pdf

 

A bejegyzés trackback címe:

https://kozgaz.blog.hu/api/trackback/id/tr331904798

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

aJeti 2010.04.09. 10:20:06

verd a fejükbe, szerintem is. bármi áron.

barracud4 · http://halnap.blog.hu/ 2010.04.09. 21:08:24

"A lét határoza meg a tudatot", de ha megiszod a lét a tudat elmegy! :)

díva naíva 2010.04.15. 13:01:22

és várod a következő válságot, mikor is újra isszák a szavaidat :D

MakkosMaria 2010.04.15. 22:12:19

@barracud4: vagy: ... a tudat atalakul :-O
süti beállítások módosítása