Többnyire tanultunk ezt-azt a történelemórákon. Például az urbanizációról. Hogy mi az. Eszik-e vagy isszák. Akinek semmi nem ugrik be, az klikkoljon ide hu.wikipedia.org/wiki/Urbaniz%C3%A1ci%C3%B3 A többiek pedig (aztán persze a klikkolók is) gondolkodjanak el azon, hogy hogyan köthető a rendőrség (mint új intézmény) kialakulása, a modern (nagy)város létrejöttéhez?

A klasszikus (középkori) város kicsi. Földrajzi kiterjedésében, lélekszámában. Ezres, tízezres nagyságrend. A közrendről, közbiztonságról persze gondoskodni kell, de azt többnyire a polgárőrség megoldja (a polgárság <céhek> önkéntesei masíroznak többek közt Rembrandt Éjjeli őrjárat c. festményén). A rendet vigyázni nem kell profi csapat - értsd: modern rendőrség. Nem. Az új intézmény azért kell, mert a modern nagyváros kialakulásával olyasmi jelenik meg, ami korábban nem volt. Ez pedig az ismeretlen tettes fogalma (és személye).
A középkori Veronában mindenki tudta, hogy Rómeó ölte meg Tybaltot, a városi őrség feladata az, hogy elfogja Rómeót. Kézre kell, hogy kerítse. De az 1800-as évek milliós Londonában ki a fene tudja, hogy ki ölte meg Mr. Smithet?

Csiribú-csiribá, urbanizáció és a modern nagyvárosban hirtelen kiderül, hogy nem tudni ki követte el a bűnt. Ki kell nyomozni. Ez a borzongató újdonság. A nyomozati funkció. Ezért kell 1829-ben törvény a városi rendőrségről Angliában. És ez hívja életre Mr. Sherlock Holmes legendás alakját - a'la Sir Doyle. A nyomozás. Ami új, izgató, borzomgató, drámai. Ami küzdelem a bűnt elkövető és a bűnüldöző között. A tét a bűnős leleplezése. Kiderül vagy sem? Megússza vagy sem?

A rendőrség mellett azonban a modern nagyváros még valamit bevet a bűnözők ellen. Ez pedig a közvilágítás. Ha valaki eddig azt hitte volna, hogy a közvilágítás azért jött létre (történetileg), hogy Mr. és Mrs. jobban lássa házuk bejáratát és ne essen hasra az éppen arra kódorgó házikedvenc által, az tévedett. Azért jött létre, hogy kevésbé öljék meg, üssék le, fosszák ki őket éjjeli hazatértük során. A sötétség ugyanis a bűn (és Vuk) legjobb barátja. Még nyelvileg is bűn - sötétség. (Feketegazdaság példának okáért.) Nem? De. Naszóval, a sötétség, akarom mondani a bűnözés felszámolása = közvilágítás + Scotland Yard (és Mr. Holmes).

 

en.wikipedia.org/wiki/Scotland_Yard

hu.wikipedia.org/wiki/Sherlock_Holmes

en.wikipedia.org/wiki/Street_light#cite_note-18

onlinepubs.trb.org/onlinepubs/nchrp/docs/NCHRP05-19_LitReview.pdf

 

A bejegyzés trackback címe:

https://kozgaz.blog.hu/api/trackback/id/tr71890165

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

aJeti 2010.04.03. 10:49:28

most komolyan. inspiráló ez blogéria, mi?!
watson.

Mary_N 2010.04.03. 11:11:07

Ahha. Tehát akkor ezért volt nehéz Aranynak kinyomozni, ki ölhette meg Bárczi Benőt. Merthogy a Radványi sötét erdőben nem volt közvilágítás. Tehát: amúgy Holmes-osan összehozott egy Tetemrehívást ;))

kozgaztanar 2010.04.03. 12:50:24

@aJeti: nos, bevallom férfiasan, igencsak. jó felpörgetni a szürkeállományt!
@Mary_N: :)) ez találó volt!

Enchantée · http://greenshark.blog.hu/ 2010.04.06. 08:58:06

Ismeretlen tetteseket én is ismerek, meg a zsaruk is ismerték őket anno (szerintem név szerint). És nem volt elég nekik ujjlenyomat, meg lenyomozható telefonszám. Azt mondták, ne nézzek annyi filmet, nem Amerikában vagyok... Hungarian reality.

Én meg utálok nyomozni bárki után is, kifizetődőbb az őszinteség...
süti beállítások módosítása