A gazdasági válság demográfiai következménye a csökkenő születésszám. Mi más is magyarázhatná azt a 6,3%-os csökkenést, ami a KSH adatai szerint a születések számában bekövetkezett 2010-ben (2009-hez képest) - lásd fn.hu vonatkozó cikke

Csökkenő reálbérek (2,4%), csökkenő GDP (2009: -6,3%), növekvő munkanélküliség (2008: 7,8%, 2009:10% - KSH), bedőlő lakossági hitelek (CHF-árfolyam megugrás), stb. Nem kell akadémiai tagság ahhoz, hogy összefüggést véljünk felfedezni 2009 gazdasági folyamatai és a 2010-es csökkenő születésszám között.

Az feltárt összefüggés ugyanakkor megerősíteni látszik azt a feltevést, hogy a gyermekvállalás (oly sok minden mellett) gazdasági döntés (is).

 

A bejegyzés trackback címe:

https://kozgaz.blog.hu/api/trackback/id/tr822676735

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Fogy a magyar: 9,986 millióan vagyunk 2011.02.21. 16:19:01

A teljes évet figyelembe véve 90 ezer 350 gyermek született, ez körülbelül 6 ezerrel - 6,3 százalékkal - alacsonyabb az előző évi adatnál. Csökkent az elmúlt évben a házasságkötések száma is.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bluemoon · http://mondomamagamet.blogspot.com 2011.02.26. 19:07:24

Sőt, leginkább annak (is) kellene lenni.
De vannak a népességnek olyan rétegei, ahol semmi köze a gyerekvállaláshoz annak a puszta ténynek, hogy nem tudják a szülők eltartani se magukat, se a meglévő gyerekeiket, nemhogy a még meg nem születettet. És mégis jön az a gyerek.
Aztán a tévében láttam egy riportot, hogy egy, a házukat felépített fiatal pár, aki két gyerekre szerződött, képtelen vállalni a gyerekek megszületését, és felnevelését, hiszen mindkettőjük munkahelye megszűnt, és a törlesztő részleteket sem tudják fizetni, így rövidesen nem lesz házuk, és reményük sincs arra, hogy valaha is lesz annyi pénzük, hogy egy másik lakást vehessenek, márpedig lakás és megélhetés nélkül gyereket vállalni nem lehet. Legalábbis ép ésszel és felelős döntéssel nem.

A másik réteg meg, akinél gyerek születik, azzal is csak nekünk lesz bajunk, mert őket is a mi adóforintjainkból kell eltartani, és ha ők felnőnek, ők se akarnak majd dolgozni...
szóval már késésben van a kormányzat nagyon a megoldással.
süti beállítások módosítása