Árrugalmasság

2011.01.12. 15:26

Nem új a téma, írtam már erről korábban ezt - azt, az apropót most az adja, hogy nyilvánosságra kerültek 2010-re vonatkozó fogyasztási adatok (by Magyar Ásványolaj Szövetség). Az adatok szerint 2010-ben a benzin vásárlása 12,9 százalékkal, a gázolajé 6,2 százalékkal csökkent. Ebben persze nem az az érdekes, hogy csökkent, hanem az, hogy a mennyiség százalékos változása hogyan aránylik az ár százalékos változásához. Vagyis az árrugalmasság az érdekes. A 95-ös oktánszámú benzin átlagára 2010. januárjában 317 forint volt, míg december végére az ár elérte a 360 forintot (pontosabb lenne, ha ismernénk az átlagárat január elsején és december 31-én, de ne legyünk telhetetlenek!).

A mennyiség %-os változása -12,1% volt, míg az ár %-os változása a fentiekből számolva kb. 13,56% (eredeti ár = bázis). A 95-ös benzin árrugalmassága így -12,1% / 13,56% = -0,9871, abszolú értékben 0,9871. Ez azt mutatja, hogy a kereslet az adott ártartományban rugalmatlan (a rugalmasság abszolút értéke kisebb, mint egy), vagyis mivel az áremelkedés százalékos mértéke meghaladta a menyiségi csökkenés százalékos mértékét. így az ágazat bevétele növekedett.

De. De a szakértők nem csupán az ár emelkedésével magyarázzák a forgalom csökkenését, hanem a fogyasztók jövedelemének csökkenésére is rámutatnak, mint lehetséges okra.

Szakértők szerint a visszaesésnek két alapvető oka van, egyrészt csökkent a fizetőképes kereslet, másrészt az árak folyamatosan emelkedtek az elmúlt évben. (inforádió.hu)

Vagyis az előbb csaltunk. A 2010. januári ár - mennyiség kombináció ugyanis másik keresleti görbe része, mint a 2010. decemberi, így nem használhatjuk fel az adatpárokat a kereslet árrugalmasságának kiszámítására, hiszen közben megváltozott maga a kereslet is. (Csökkent)

Bonyolult dolog ez a közgazdaságtan.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://kozgaz.blog.hu/api/trackback/id/tr212579072

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

sing-lee 2011.01.14. 14:51:02

És hál istennek ebből kifolyólag egyre kevesebb a mazsola az utakon.
Amennyivel jobban haladok annyival kevesebb benzin fogy. Így a költség kb. ugyanannyi, időt spórolok meg, ergo nekem ez jó :D
süti beállítások módosítása