Economics of Christmas

2010.12.15. 09:48

Mondtam én már korábban, hogy szép lassan jönnek majd a mindenféle hírek, cikkek, elemzések a karácsonyi vásárlásokról, a fogyasztás felpörgésétől kezdve a konkrét ki, mire, hol és mennyit típusú szociológiai és számtani mutatványokig.

Mondtam.

Tessék, itt van egy friss és zamatos az fn.hu-ról: Könnyebben nyílik a bukszánk? címmel, és itt van egy régi, érett és zamatos az ecomonist.com-ról: Is Santa a deadweight loss? címmel. Ez utóbbi egy tanulmány alapján készült, kevésbé biznisz megközelítésű. Hatékony-e az ajándék, az ajándékozás? Hmm. A hivatkozott tanulmány szerint az ajándékozás átlagosan 10%-os hatékonyság veszteséget jelent, vagyis a megajándékozottak átlagosan az eredeti vételár 90%-ára értékelik a kapott ajándékot.

The most conservative estimate put the average receiver's valuation at 90% of the buying price. The missing 10% is what economists call a deadweight loss: a waste of resources that could be averted without making anyone worse off. In other words, if the giver gave the cash value of the purchase instead of the gift itself, the recipient could then buy what she really wants, and be better off for no extra cost.

Akkor jobb, ha pénzt, vagy utalványt ajándékozunk?

Ez sok mindentől függ! Például, hogy mennyire ismerjük a megajándékozni kívánt személy preferenciáit. A pénz vagy vásárlási utalvány hatékony, ha nem vagy alig. Minél ismertebb a megajándékozni kívánt személy (és az ő preferenciái), annál kisebb lesz az "ajándékozási" veszteség.

Előfordulhat az is, hogy az ajándék értéke meghaladja annak valós beszerzési költségeit, vagyis nem ajándékozási veszteség, hanem ajándékozási nyereség képződik. Például akkor, ha a megajándékozottnak nincsenek stabil preferenciái - az ajándékozó (tipikusan a szülő) "jobban tudja", hogy mi kell az ajándékozottnak (tipikusan a gyermek), mint ő maga. Vagy ha az ajándékozó olyasmihez fér hozzá, amihez az ajándékozott nem - valamilyen jogosultság, információ, vagy elégséges jövedelem hiányában (stabil és ismert preferenciák mellett). Végül, de nem utolsó sorban az ajándék az ajándékozás aktusa által vásárlási értékénél magasabb értékre tehet szert.

A gift's worth is not only a function of its price, but also of the giver and the circumstances in which it is given.

A karácsonyi ajándékként kapott pohárkészlet nem egyszerűen pohárkészlet, hanem a nagyitól kapott ajándék pohárkészlet.

Részemről hajrá ajándék! Persze biztos, ami biztos alapon írassunk listát (levelet) a gyerekkel a Jézuskának, hogy azt a bizonyos ajándékozási veszteséget minimalizáljuk! (Christmas list)

 

A bejegyzés trackback címe:

https://kozgaz.blog.hu/api/trackback/id/tr222515409

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

.bia · http://legyeneszed.blog.hu/ 2010.12.15. 23:14:56

Konklúzió? (Amúgy nehogymár csak a gyerek írjon levelet.;)

mig8 (törölt) 2010.12.16. 06:16:41

Lehet, hogy én maradi vagyok, meg konzervatív, de pár dolgot hiányolok. Például azt, hogy miről is szól a Karácsony. Mert nem csak - vagy éppenséggel főleg nem - az ajándékokról és azok hasznosságáról. Ezt nem érzelgősségből mondom, de ajándékozni akármikor lehet, mindig van rá alkalom és indok. Épp ezért Karácsonykor - is - csínján bánunk az ajándékokkal, hogy jusson a lényeges dolgokra is idő.

A másik, ami zavar, hogy irassunk listát a gyerekkel. Mintha Jézuska egy kívánságteljesítő call center lenne. Egyrészt nem az, másrészt meg egy jó szülő igyekszik év közben is figyelni arra, hogy mit szeretne a gyereke. Jó tudom, minden nap van egy szép hosszú kívánságlista, tapasztalom én is. De vannak visszatérő kérések is. Ráadásul az embernek van egy élete párja, aki azért jobban odadfigyel az ilyesmire.

kozgaztanar 2010.12.16. 09:21:26

@mig8: A többi dolgot megtalálod a nem közgazdasági blogokban. :)

sing-lee 2010.12.16. 09:50:33

Uhh, erről jut jut eszembe egy-két apróságot még nekem is vennem kell...:)
Ez a pénzt adunk "mentalitás" azért érdekes...furcsa lenne ha valaki hozzámvágna X összeget hogy vegyél magadnak valamit karácsonyra. Márcsak azért is mert azért güriztem évekig hogy magamnak összehozzam a dolgokat.

De pl egy jó hely pénz ajándékozására az esküvő. Ott kifejezetten jó ötletnek tartom a pénzt mint ajándékot. De az gondolom egy másik poszt lenne...

mig8 (törölt) 2010.12.16. 21:00:35

@kozgaztanar:

Félreérted. Én úgy gondolom, hogy Karácsonykor nem haszonmaximalizálási célból ajándékozunk. És nem az ajándékok miatt várjuk a Karácsony eljöttét. Csak ennyi.
süti beállítások módosítása