A hitelkártya nem feltétlenül arra való, hogy készpénzhez jussunk - hitelkeretünk terhére - sőt. A készpénzfelvétel ugyanis hitelkártya esetében drága. Egy átlagos hitelkártyánál a költség a felvett összeg 2-2,5%-a (de minimum 1000 forint). Ráadásul a felvett összegre általában azonnal elkezd ketyegni a hitelkamat. Szóval ha valakinek hirtelen készpénzre van szüksége, mert mondjuk a taxis nem fogadja el a hitelkártyáját, az szívhatja a fogát rendesen és verheti a fejét a taxi falába (ajtajába), hogy miért is felejtette otthon azt köteg kp-t, vagy hogy legalább a bankkártyáját tette volna zsebre, mert arról ingyen, vagy nagyon olcsón tudna pénzt felvenni.

Hogyan lehet ingyenesen (díjmentesen) készpénzhez jutni a hitelkártyán lévő hitelkeret terhére? Egyszerűen. Be kell menni egy boltba, vásárolni valamit - mondjuk egy síruhát -, majd a vásárlás után jeleznünk kell, hogy elállunk vásárlási szándékunktól, és kérnünk kell a termék visszavásárlását, illetve a vételár visszatérítését. Persze nem biztos, hogy sikerrel járunk! Az eladót ugyanis, ha a fogyasztó személyesen is jelen van a vásárlásnál (ami tulajdonképpen egy szerződéskötés), akkor semmilyen jogszabály sem kötelezi arra, hogy az árut visszavásárolja, a pénzt (cash!) visszatérítse. Sok üzlet nem is téríti vissza a vételárat, inkább utalványra váltja, ami levásárlási lehetőséget jelent: a pénz marad, de a termék cserélődhet. Nyilván, ha a termék hibás (stb.), akkor más a helyzet, de abban az esetben előbb a javításra vagy cserére van az eladó kötelezve, visszatérítésre csak abban az esetben, ha az előző kettő nem lehetséges. Szóval, ha így szeretnénk készpénzhez jutni (a hitelkeretünkből), akkor előtte jól tesszük, ha kiderítjük, hogy az adott üzletnek mi az üzletpolitikája a vásárlástól való elállás/vételár visszatérítésével kapcsolatban. Mert azért akad bolt szép számmal, ahol a jogi kényszer hiányában is működik ilyesmi. Ha nincs jogi kényszer, akkor meg miért is? Hát, a verseny kényszerítő ereje is nagy úr ám! Ha éles a verseny, akkor minden számít, amivel a fogyasztó kedvében lehet járni, így a visszavásárlási/pénzvisszafizetési lehetőség felajánlása is. Más a helyzet az internetes vásárlásoknál. Ebben az esetben a fogyasztó 8 napon belül jogosult a terméket indoklás nélkül visszaadni, annak vételárát visszakérni, vagyis élhet úgynevezett elállási jogával. Ezzel kompenzálja a jogszabály azt, hogy ilyen esetekben a fogyasztó nem szerezhet tapasztalati információkat a termékről a vásárlást megelőzően. Szóval ha valaki biztosra akar menni, akkor a neten rendeljen hitelkártyával, majd küldje vissza a kiszállított árut. A vételárat garantáltan meg fogja kapni - készpénzben, vagy a bankszámlájára, ahonnan alacsony költséggel felveheti.

El ne felejtsem: az elállási jog gyakorlásából fakadó költségek a fogyasztót terhelik. Szóval azt sem árt mérlegeni, hogy fenti "trükk" mennyibe kerül, mert lehet, hogy végül jobban járunk ha kifizetjük hitelkártyahoz kapcsolódó pénzfelvételi díjat...

 

A bejegyzés trackback címe:

https://kozgaz.blog.hu/api/trackback/id/tr792514937

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

sing-lee 2010.12.14. 15:20:25

A hitelkártya tulajdonosok nagy számban pénzügyi analfabéták. Nehezen képzelem el hogy ilyen mélységekbe menjenek :)
Ezt onnan tudom hogy nekem is volt! De megjött az eszem és már nincs :))
Egyébként egy másik, bár kissé faramuci módszer lehet hogy (közeli) ismerőseid között elhinted a dolgot...mármint hogy ha kp-re akarnak vásárolni akkor jönnél a hitelkártyával és ők meg neked tejelnek. Ezzel mindenki jól jár, neked meg szintén ingyenes a "kp felvét". Cserébe végig kell álljad a sort a haverral- de gondolom ennyit megér a dolog pláne ha nagyobb összegről van szó...

mig8 (törölt) 2010.12.15. 06:22:23

A hitelkártyát arra találták ki, hogy nagyobb biztonságban legyen a pénzed. Na jó, nem arra találták ki, de arra érdemes használni. Egy kollégám ezt úgy csinálja, hogy mindent hitelkártyáról fizet, majd hó végén egy összegben egyenlít. Közben a pénze szépen neki kamatozik és nincs hitelkamat. Persze csak akkor, ha a visszafizetési határidő lejárta előtt fizet vissza :-)

Hol itt a biztonság? Ott, hogy mielőtt egyenlítene, egy részletes listát kap arról, hogy hol húzták le a kártyát. Aminek megvan nála a blokkja - az a papír, amit kártyás fizetés után kap, ezért is érdemes megőrizni -, akkor azt kifizeti. Ha nincs az meg, akkor szól a banknak, hogy szeretné látni az ellenoldali aláírt papírt. Ha nincs az meg, akkor az a tétel a bankot terheli.

Mikor jó? Pl ha sokat jársz étterembe, ahol azért könnyű csalási kísérletbe belefutni, pl kétszer húzzák le. Vagy ha azt veszted el, még mindig van bankkártyád, ellenben az ezutáni fizetések a hitelkártyáról már nem a te számládat terhelik. Stb

sing-lee 2010.12.15. 09:51:38

@mig8: mondjuk aki "kártyafüggő" annak ez tényleg jó így.
Én jó magyar szokás szerint - meg az általad említett magyar jellegzetességek miatt is - kp függő vagyok. Beosztani is jobban tudom a pénzt ha látom mennyi fogy.
Viszont az a kis kamat megér ennyi macerát? Papaírokat őrizgetni meg hasonlítgatni hónap végén hogy stimmel-e?

mig8 (törölt) 2010.12.16. 06:06:14

@sing-lee:

Mindennek több oldala van. Én is kp-függő voltam egészen addig, amig hülyeségből a munkahelyi ebédlőtálcán hagytam a pénztárcám, benne kb 100ezerrel. Persze nem került elő következő nap.

Sok pénzt tartani magadnál mindig kockázatos. De ugyanígy minden más megoldásnak is megvan a maga kockázata. Én a bankkártyát szeretem használni. Ha ezt vesztem el, le kell tiltani, utánajárni és még kp sincs nálam. De legalább nem fogok hirtelen nagy összegtől megszabadulni. :-)

Ha viszont kamatot is akarsz, akkor ne folyószámlán tartsd a pénzed, hanem befektetési alapokban. A nyíltvégűekhez akármikor hozzá lehet férni és ma már szinte minden banknak van jó megoldása erre. Persze ha tényleg nagy kamatot akarsz, akkor meg a zártvégűek a nyerőek.

sing-lee 2010.12.16. 09:42:24

@mig8: na akkor :
1, nem folyószámlán tartom. Lekötöm hosszabb-rövidebb időre. Mindig vannak akciós kamatok (jelenleg 7%-on vagyok...jó ez az év vége). Ezeket a befektetési alapokat nem ismerem, majd utánanézek...köszi az ötletet
2, Nem tartok magamnál sok pénzt. Előveszek húszezret a fiókból és ha a felénék tartok akkor egy másikat tartaléknak ( kivéve ha nagyon célirányosan megyek vásárolni ) Ha ezt elhagyom akkor ennyi...de minek lenne nálam 100ezer?? A napi kiadásom normál esetben egy-két ezer forintnál megáll...

mig8 (törölt) 2010.12.16. 21:04:05

@sing-lee:

1. Nem mondtam, hogy folyószámlán tartanád. Csak azt, hogy ha a kamat szempont, akkor ne ott tartsd. Nem kell mindent magadra venni.

2. Ha nem tudsz, vagy akarsz kártyával fizetni, akkor bizony előfordulnak olyan helyzetek, amikor nagy összeget kell magadnál tartani. Erre gondoltam, nem a hétköznapi kis költségekre. Pl van családod és meg akarod ejteni munka után a heti nagybevásárlást. Vagy el kell menni a Baumaxba venni valami nagyot. Esetleg szimplán csak be akarsz fizetni egy nyelviskolai kurzust.
süti beállítások módosítása