Alternatív költség

2010.11.23. 12:49

Vagy haszonáldozat költség, esetleg feláldozott-haszon költség, de akár haszonlehetőség költség is lehetne, vagy csak simán lehetőségköltség (egybeírva - lásd wiki). Ugye, ugye? Nem is olyan könnyű az angol szakzsargont fordítani. Maradjunk annyiban, hogy az opportunity cost kifejezés ilyeténmód szerteágazó és időnként nyelvtörő jellegű magyarításai helyett mi az egyszerű, ám nyelvileg ugyancsak kifejező alternatív költség (amúgy egyre bevettebbé váló) kifejezést használjuk. Az opportunity cost fordítása (magyarítása) tehát az alternatív költség. Kész, passz.

When economists refer to the “opportunity cost” of a resource, they mean the value of the next-highest-valued alternative use of that resource. If, for example, you spend time and money going to a movie, you cannot spend that time at home reading a book, and you cannot spend the money on something else. If your next-best alternative to seeing the movie is reading the book, then the opportunity cost of seeing the movie is the money spent plus the pleasure you forgo by not reading the book. (írja a fenti hivatkozás első bekezdése)

Bizonyára feltűnt, hogy az elmúlt hetekben a blogbejegyzések (posztok) száma csökkent, mondhatni a bejegyzés/hónap mutató az átlagos szint alá süllyedt.
Mi az oka ennek, Hölgyeim és Uraim, kedves Olvasók? Mi az ok? Az ok természetesen az alternatív költség változásában rejlik. A helyzet az, kérem tisztelettel, hogy megnőtt a posztírás alternatív költsége. Míg korábban az amúgy igen magas posztírási tevékenység hozam (a posztírás haszna) rendre magasabbnak bizonyult egyéb alternatívák egyéb hozamainál, addig mostanában az egyéb alternatívák közül kettő esetében is rendkívüli hozamnövekedés történt, ami azt eredményezi, hogy a döntési szituációból (az erőforrások továbbra is szűkösen állnak rendelkezésre) bizony nem a posztírás kerül ki győztesen. Az egyik ilyen alternatíva (amit a posztírás helyett választhatok) a szakdolgozatokkal/szakdolgozatos hallgatókkal való foglalkozás, a másik pedig a karácsonyi előkészületek, bevásárlás menedzselése. Mit is tehetnék? Amúgy is, de közgazdászként pláne, alkalmazkodnom kell a változó hozamokhoz, mely alkalmazkodás eredménye a kevesebb poszt, több szakdolgozati konzultáió és több karácsonyi teendő.

Aggodalomra azonban nincs ok, az egyensúly mindig dinamikus!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://kozgaz.blog.hu/api/trackback/id/tr602467735

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mig8 (törölt) 2010.11.23. 19:28:21

Nem kell ezt ilyen bonyolultan megfogalmazni. Egyszerűen van fontosabb dolgod is :-)

Enchantée · http://greenshark.blog.hu/ 2010.11.23. 20:58:36

A lényeg az, hogy élsz, és néha virulsz is! :)))

aJeti 2010.11.25. 16:24:05

annyira...szeretem ezt.

Consult 2010.12.09. 13:52:10

Milyen ktsg-nek hívjuk azt, ami két lehetőség közül az egyiket választva a másik meg nem nyert hozamára utal? Remélem érthetően fogalmaztam....

kozgaztanar 2010.12.09. 15:45:52

@asebestyen: az az opportunity cost
A magyarítások közül a beáldozott hozamra a "haszon-áldozat költség" vagy a "feláldozott haszon költség" utal.

Consult 2010.12.09. 16:14:53

@kozgaztanar: Akkor ez is belefér opportunity cost fogalmába. Értem. Először szűk szemszögből vizsgáltam. Köszönöm
süti beállítások módosítása