Vissza a jövőbe

2010.11.19. 10:10

A közgazdászok számára semmi meglepő nincs abban a hírben a hír, hogy a jövő eseményei  hatással van a jelenre.

Az nem különösebben meglepő, hogy a jelen eseményei kihatással vannak a jövőre. A Cornell University egyik professzora azonban bizonyítékokat talált arra, hogy a jövő is hatással lehet a jelenre.

Az alapállítás a következő: ha a kettős vaktesztbe bevont alany előtt egy pillanatra felvillantják a csúnya szót, sokkal nehezebben beszél a rögtön utána elé tárt kellemes képről, mintha a szép szót látta volna. Nincs ebben semmi meglepő, fordított gátlások lépnek közbe, amik lassítják, megnehezítik az agy átállását az egyik érzelmi állapotról a másikra.

Az viszont már meglepő, hogy a kísérlet fordítva is működik: nehezebben beszélnek kellemes képekről azok, akiknek a kép megnézése után a csúnya szót fogják felvillantani. A különbség nem szignifikáns, de igazolható, kimutatható, és Daryl Bem ezerfős minta segítségével bizonyította be, hogy nemcsak véletlenről van szó, vagy legalábbis erre elég kicsi az esély: egy a 74 milliárdhoz a kutató szerint. index.hu

A közgazdaságtan régóta hangsúlyozza a jövőre vonatkozó várakozások fontosságát. Az általános séma az, hogy a jövőre vonatkozó várakozások hatást gyakorolnak a jelenbeni viselkedésre, a jelenbeni viselkedés pedig előidézi a jövőben várt eseményt. Ez az önbeteljesítő jóslat. Azt gondolom, hogy hiány lesz fából, ezért elkezdek fát vásárolni (hogy nekem azért legyen fám). Mások is így vélekednek, a kereslet növekszik, az eredeti ár mellett valóban hiány keletkezik.

A kérdés az, hogy a közgazdaságtan határain túl is igaz-e, a fenti összefüggésrendszer? A cikkben idézett kísérletnek ugyanis két olvasata lehetséges: az egyik az, hogy az objektív és általunk nem befolyásolható jövőbeni esemény hatott valamiképpen a jelenre. A másik olvasat szerint viszont a jelen eseményei alakítják a jövőt. Vagyis akik nehezebben beszélnek kellemes képekről, azok befolyásolják (ezzel) azt, hogy számukra a csúnya szót mutassák fel...

 

A bejegyzés trackback címe:

https://kozgaz.blog.hu/api/trackback/id/tr622458872

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása