Idén szerdai napra esik szeptember elseje, a naptár szerint ekkor kezdődik az ősz. "Itt van újra" - ha idézni akarnánk a láng lelkű költőt. Persze nem csak a naptár mutatja, hogy vége meterológiai nyárnak, érezzük ezt akkor is, ha nem pillantunk oda, hűvösebbek a nappalok, barnulnak a levelek a gesztenyefán, érik a szilva a gyümölcsösben. Miegymás.

Meg aztán a fürdők strandok is bezártak tegnap. Egészen pontosan a budapesti szabadtéri strandok. Mert a Széchenyi, a Gellért vagy a Rudas természetesen egész évben látogatható.

Ma zárnak be a budapesti szabadtéri strandok; aki azonban ősszel is strandolna a fővárosban, a Dagály fürdőben továbbra is megteheti, és az időjárástól függően október végéig nyitva tart a Gellért fürdő külső területe is - közölte a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. Ősszel újraindulnak a Fürdőváró napok.

De miért is? A vállalat tudja üzemeltetni őket ősszel? (Vagy télen?) De. Tudja. Tudná. Lehet, hogy kicsit magasabb költségekkel - szeptemberben már össze kell söpörni a faleveleket, télen meg jégmentesítés, hólapátolás, stb. -, de technikailag (gyártás) megoldható lenne. Akkor meg miért? Mert a strandok (strandolás) kereslete a nyár végével drasztikusan csökken. A fogyasztók változatlan árak mellett kevesebb strandbelépőt vásárolnak. A vállalat ehhez alkalmazkodik, ezért csökkenti kínálatát.

Az eset közgazdasági "érdekessége" az, hogy a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. monopólium - csak regionális, de mégis -, így egyrészt alkalmunk nyílik a nyelvi különbségben is megjelenő közgazdasági eltérés bemutatására: a versenyző piacon kínálati függvényre gondolunk, ha kínálatot mondunk, a monopóliumnál hasonló esetben kínált mennyiségre gondolunk. (Monopólium piactípuson nincs kínálati függvény.) Másrészt a példa remekül illusztrálja azt a tételt, hogy a kínálat alkalmazkodik a kereslethez - még monopólium esetében is - és nem fordítva.

Bye bye Summer! (Natalia Barbín is megmondta) 

  

A bejegyzés trackback címe:

https://kozgaz.blog.hu/api/trackback/id/tr852257856

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Enchantée · http://greenshark.blog.hu/ 2010.08.31. 06:13:18

Gyerekkoromban rendszeresen jártam télen is a Széchenyibe dédivel, kint szaladgáltunk a sokszor jeges kültéri medencéknél, főként a szaunához... Utána de jó is volt dodgemezni egyet a Vidámpark működő részein! :))))

bluemoon · http://mondomamagamet.blogspot.com 2010.08.31. 22:11:45

Az Alföldön, ahol mindenehol gyógyvizes fürdők vannak, eszük ágában sincs becsukni a strandoknak. Sőt ilyenkor lesz a legjobb a strandolás, mert a tömeg már elpályázott, nincs hőség, a meleg víz pedig direkt jól esik. Az őszi verőfényben éppúgy, mint a téli csikorgóban. Én mindig a nyár elmúltával szerettem Berekfürdőbe járni. Télen, a havas napsütésben külön élvezet volt.
És mert volt kínálat, kereslet is volt rá. csak hogy stílszerű legyek...
süti beállítások módosítása