Az osztrák munkavállalók

2010.08.22. 11:06

Elégedettek. Ja, nem. Elégedetlenek. Hogy mivel? Hát a munkaerőpiaci helyzetükkel és a bérekkel!
Nem is a wiener schnitzel-lel...

A vg.hu az osztrák munkáskamara közleményét ismerteti, amely szerint elégedetlenek az osztrák munkavállalók. Persze nem egyformán, hanem az ipari tanulók és az érettségivel nem rendelkezők inkább elégedetlenek, a magasan képzettek meg peace, love und happiness.

Az egyébként rövid cikkben több olyan hiba is van, ami kizárólag a szerző (szerkesztő) nyár végi dezorientáltságának tudható be - hosszú volt a fesztiválszezon, nem lehet egy-két nap alatt kipihenni...

Különösen az ipari tanulók és az érettségivel nem rendelkező munkavállalók elégedetlenek a munkaerőpiaci helyzetükkel és a bérekkel. Az elégedetlenség már tavaly jelentősen csökkent és idén sem tapasztalható javulás - áll az AK tanulmányában. Ez utóbbi megállapítás így badarság. Talán ha a mondat elején az elégedettség szó szerepelne...

A felmérésből azonban az is kitűnik, hogy minél magasabb a munkavállaló képzettsége, annál nagyobb a munkával való elégedettsége is. E tekintetben az érettségizett és felső fokú tanulmányokat végzett dolgozók messze az átlag felett vannak.

Az AK tanulmánya szerint az ilyen képzettséggel bíró és válaszoló munkavállalók 92 százaléka elégedett az életével. Más képzettségi csoportokba tartozóknál ez az arány csak 56 százalék. Éppen csak az nem derül, ki, hogy a 92% (és az 56%) kikre vonatkozik, hiszen korábban szépen összemostuk az érettségizetteket és a felső fokú tanulmányokat végzetteket, és visszautalásunk ("az ilyen képzettséggel bíró és válaszoló munkavállalók") nem szüntette ezt meg. Persze az is lehet, hogy vannak az érettségizettek és a felső fokú tanulmányokat végzettek (egyik csoport) és a rest of (másik csoport), azt viszont felmérésnek nem nevezném. Szerintem.

De hogy konstruktív legyek: az a lényeg, hogy tessék tanulni (már Lenin is megmondta), mert a végzettség (képzettség) növekedésével a munkaerőpiaci helyzet javul (lehetőségek széles tárháza) és akkor majd szépen elégedett lesz az életével majd' mindenki (mint munkavállaló ugye, mert ettől még lehet az anyósa egy hárpia vagy a férje egy részeges disznó).

Akit a téma hosszabb kifejtése is érdekel, az talál anyagot bőven a neten. Ajánlom például az MTA Közgazdaságtudományi Intézete által gondozott Budapesti Munkagazdaságtani Füzetekben megjelent kapcsolódó tanulmányokat.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://kozgaz.blog.hu/api/trackback/id/tr362238587

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mig8 (törölt) 2010.08.22. 17:45:42

Érdekes a cikk. Rávilágít egy mélyebb problémára is.

Egyik oldalról az osztrák vállalkozók arra panaszkodnak, hogy nincs elég képzett munkaerő náluk, illetve aki van, az annyi pénzért, amit kínálnak, nem akar elmenni hozzájuk dolgozni. Ezért kénytelenek külföldieket, pl magyarokat alkalmazni. Másik oldalról osztrák barátaim - még az egyetemről - meg arra, hogy odahaza minden milyen drága nekik. Így pl jobban megéri nekik eljönni ide tanulni, vagy Olaszországba menni nyaralni, mint odahaza tenni ugyanezt. Nem tagadom, biztos volt benne némi sznobizmus is, de akkor is érdekes a helyzet.

Szóval a mélyebb probléma az, hogy a jóléti társadalom ellehetetleníti önmagát. De Ausztriánál jobb példa Németország. Tanulhatnánk a hibáikból!

irkafirka 2010.08.23. 08:28:15

és az Ausztriában dolgozó külföldiekről nem ír a tanulmány?! ;-)

díva naíva 2010.08.23. 23:01:21

@mig8: hát épp jövő héten kezdek el ismételten Ausztriában tanulni, mint ahogy a középfokú végzettségem is tandíj mentes volt, úgy most a felsőfokú is az lesz, tehát azt erősen kétlem, hogy megérné itthon tanulni, Ausztria helyett...

Az osztrákoknak sír a szájuk, mert az Euro bevezetéssel jelentős drágulási folyamat indult be... igazuk van, de azért, ha lehet, nem gyűjtenék nekik, míg 700 euró a szociális segély, és az átlagbérük is többszörös a miénkhez képest, a kiadásaink pedig már szinte azonosak...
süti beállítások módosítása