A svájci jegybank

2010.07.15. 11:04

Állítólag óriásit bukhat. Csak nem értem, hogy miért. Nem is fogom megérteni, mert a cikkből nem derül ki. Jaj, jaj! Talán majd itt kiokosít valaki, hogy hogyan is működik ez...

Ezt írta a vg.hu pár napja:

A Svájci Nemzeti Bank (SNB) 7,5 milliárd eurót is bukhatott a frank gyengítésének következtében.

Valószínűleg azonban éppen azért hagyott fel a frank árfolyamának gyengítésével, mert jelentős veszteséget kényszerült elkönyvelni.

Ha jól tudom (nem vagyok nemzetközis, sem pénzügyes, nemzetközi pénzügyes meg pláne nem), akkor a svájci jegybank az utóbbi időben úgy próbálta volt gyengíteni a frankot, hogy frankot adott el a piacon. Az a szabály, ha valamit drágítani akarsz, akkor a vevői oldalra kell beállnod, ha az árat lejjebb nyomnád, akkor az eladói oldalra. Ha az SNB frankot adott el, akkor eurot vásárolt. Hogyan bukhatott 7,5 milliárd eurot, ha egyszer eurot vásárolt? Nem értem! A devizapiaci művelet  miatti likviditástöbbletet persze kezelnie kell valahogyan (le kell kötnie), ez az úgynevezett sterilizáció, de ez meg a jegybanki eszközök kérdéskör és megintcsak nem euro.

Valaki?

 

A bejegyzés trackback címe:

https://kozgaz.blog.hu/api/trackback/id/tr82153042

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása