Kína és a világ

2010.06.15. 15:57

Nem csak olvasom (itt és itt), hogy Kínát a válság nem feltétlenül úgy érintette/érinti, mint minket (fejlett nyugatiakat), de egyenesen kedvező (befektetői) pozícióba helyezte/helyezi, hanem hallom is. Egy barátomtól, aki immár 2 éve él és dolgozik Kína egyik *va gyorsan növekvő városában. Most éppen itthon van. Kínai üzletembereket kísérget, aki tárgyalni jöttek. Meg beruházni. Ha. Esetleg.

Nem kell félni. Kínát (a kínai tőkét) jelen pillanatban nem a magyar befektetési/beruházási lehetőségek érdeklik. Kína nem magyar államkötvényt vesz, hanem amerikait. Nem magyar autógyárat, hanem svédet. Nem magyar légitársaságot vásárol, hanem görög hajózási társaságot. Sajnos.

Nekünk marad az édes-savanyú csirke. Rizzsel.
(Bár nekem személy szerint a tandori jobban bejön.)

 

A bejegyzés trackback címe:

https://kozgaz.blog.hu/api/trackback/id/tr792083796

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

MakkosMaria 2010.06.15. 18:24:07

Es szerinted ennek az oka... ?

mig8 (törölt) 2010.06.15. 20:40:39

Az én egyik ismerősöm csak élt kinn, ma idehaza kínai tolmácsolással keresi kenyerét. Szerinte jönnek ide is kínaiak, csak épp nem autógyárat venni.

bluemoon · http://mondomamagamet.blogspot.com 2010.06.15. 22:01:51

Azért én mégis nagyon félek. Elönt bennünket a kínai áru, már nemcsak a piacokon meg a kínai boltokban lehet kapni, hanem lassan már a butikokban is. Cérnát például már csak kínait lehet vásárolni, mert a magyar cérnagyárak megszűntek, cipőt csak kivételesen és nagyon drágán vehetsz nem kínait, technikai dolgot csak kínait látsz, ha bármilyen jelentős és hangzatos márkát is veszel kezedbe, valahol biztosan ott lesz rajta, hogy made in china. Aztán majd amikor már mindent tönkre tettek a dömping árukkal és dömping árakkal, amikor már semmit sem gyártunk semmit se készítünk, mert mindennel olcsón ellát bennünket Kína, ami olyan amilyen, de olcsó, és ha elnyűtt, akkor szívfájdalom nélkül kidobod, és veszel újat. Na amikor már mindennel így leszünk, na akkor kezdik majd az árakat szélsebesen megemelni. Mire észbe kapunk már nem lesz visszaút, teljesen kiszolgáltatjuk magunkat, a markukban fognak minket tartani. És akkor vehetjük a drága és pocsék termékeket. Mert nem lesz más.
Pláne, ha még a maradék gyárainkat is felvásárolják...

mig8 (törölt) 2010.06.15. 22:42:11

@bluemoon:

Hát igen, te mondod a magadét... De nem ártana azért gondolkodni is. :-)

Úgy tűnik, a jüan fel fog értékelődni. Ez pedig mindenképp a kínai áruk versenyképességét rontja. Ez egy lehetséges kapaszkodó.

Aztán. Úgy beszélsz, mintha mi nem tehetnénk semmit. Pedig ez nem így van. Nézd meg pl a cipőket! Bőven találsz közöttük nemkínait is.

kozgaztanar 2010.06.16. 09:25:05

@MakkosMaria: a gyors gazdasági növekedésnek? vagy hogy nem ide öntik a tőkét? :)
lehetne erről poszt, nem?
röviden (szerintem): a gyors gazdasági növekedésnek az, hogy még az extenzív növekedési fázisban vannak. kb ott, ahol az USA a XIX. sz. utolsó harmadában, XX. sz. elején. Majd lelassul az, ha elfogy a "lendület". (pl. a roppant olcsó belső-kínai munkaerő - a barátom szerint évi 60-70 millió munkás jön belső Kínából a csendes óceáni partvidékre.

@mig8: hát ez az! :) miért nincs nekünk volvónk?!?!

@bluemoon: no para! :)
Húú, ez nagyon hosszú lenne, úgyhogy csak pár dolgot írok ide...
egyrészt van az, hogy (feltételezve a szabadkereskedelmet), ha minden Kínában készül, és itt semmi, akkor itt nincs jövedelem, ergo nem tudunk semmit venni Kínától. :))
másrészt, ha a kínaiak gazdagodnak, akor előbb-utóbb elkezdenek vásárolni a világtól (lásd coca-cola és egyéb nagyok, akik roppant mód hajtanak a kínai piacra).
harmadrészt pedig szerintem a gyors gazdasági fejlődésnek ára van, ami előbb-utóbb visszaveti a növekedési ütemet: környezeti problémák, társadalmi-politikai problémák.
negyedrészt, nekünk nem pólógyártásban kell versenyeznünk Kínával, hanem magas hozzáadott-értékű javakban pl. egészség- és orvostechnológia, kibernetika, biotechnológia, stb.
ötödször meg az jut még eszembe, hogy nem minden exportképes: a szolgáltatások nagy része helyhez kötött, nem lehet exportálni.

Kérünk még érveket és ellenérveket! :))

piir (törölt) 2010.06.16. 15:09:02

@kozgaztanar: 1. szerintem Kína leszarja, hogy mi, magyarok meg tudjuk-e venni a termékeiket, ergo egy ekkora ország Kínának nem tétel, éhen is dögölhetünk.
2. Az igazán nagyszerű, hogy kibernetikában és biotechnológiában kellene versenyeznünk, de még mindig van egy jópárszázezer szakmunkásunk, akik a kétkezi munkához értenek, és már a tescoba sem kell annyi dolgozó, hogy felszívja őket. Nekik nagyon megfelelne a pólógyártás is, arról nem beszélve, hogy talán egy picit jobb minőséget is kaphatnánk, ha nem az élő-robot ázsiai kezek raknának össze mindent, szegények.
3. Hogy a szolgáltatás nem exportképes???? Kedves posztoló még nem járt multinacionális cégeknél, ahol az IT support Mexikóban, a pénzügyi IT support és az ügyfélszolgálat Indiában van, a főnökség az USA-ban, Mo-n pedig egy maroknyi ember kezeli a helyi ügyeket és végzi a sales feladatokat. Tömegeket foglalkoztató szektorokról beszélek, nem a sarki fodrászról...
4. Környezetszennyezés, mint fékezőerő. Kína iszonyú méretei lehetővé teszik, hogy évtizedekig palástolják a környezeti gondokat. A gazdaságtan történetében ez teljesen normális időtáv, de lehet, hogy nincs már újabb 50 évünk kivárni, míg lecsillapszik Kína energiazabáló vágya. Nem különösebben izgatja őket a szennyezés, ha úgy adódik, gond nélkül átszabják a természetadta korlátokat, lásd Jangce felduzzasztása és falvak, völgyek elárasztása vízzel. A társadalmi ellenállásról pedig: a kínai nép nagyon más, nem olyan rég volt a Tianmen-tér, gyakorlatilag autoriter hatalom tartja kézben a dolgokat, az individualizmust még csak szagolgatják, azt is legfeljebb Pekingben.

Ahhoz, hogy értékelni tudjunk egy innen nehezen felfogható, tőlünk teljesen különböző országot, mint Kína, el kell szakadni az általánosságok talajáról és a tankönyvi frázisoktól.

kozgaztanar 2010.06.16. 15:29:39

@Boguslawski: a személyes szolgáltatások helyhezkötöttek, hajat vágni, körmöt festeni, fogat fúrni, masszírozni leginkább ott kell, ahol a fogyasztó van (nem kizárólag, de leginkább). a közösségi szolgáltatásokat úgyszintén ott kell nyújtani, ahol a közösség van.
valóban vannak olyan szolgáltatások, amelyek termelése és fogyasztása helyileg elválhat egymástól. ebben igaza van. a példája azonban nem meggyőző, mert a magyar telephelyű multi maximum akkor tudja a call-centert és egyebeket Kínába tenni (vagy Indiába), ha az ügyfelei angolok. Kétlem, hogy a magyar ügyfeleknek szolgáltató UPC, Telekom, stb. valaha is kínai call-centert működtetne. max akkor, ha már mi is angolul nyomjuk, de akkor meg már tökmindegy.

A környezetszennyezés mint fékezőerő működik, bár elég durván: ha szennyezett a levegő, akkor több a beteg munkás, és kevesebb egészséges munkás kevesebbet tud termelni.
A palástolás időszakán lehet vitatkozni, szerintem lassan már nem tudják palástolni.

Nem társadalmi ellenállást írtam, hanem problémákat. A gyors növekedés etnikai, vallási, osztály és egyéb feszültségekhez vezethet, amelyeket vagy sikerül orvosolni - akár a KKP által, akár máshogyan, akár nem. A történelem azt mutatja, hogy a gyors gazdasági növekedés (lásd ipari forradalom) társadalmi átalakulásokat eredményezett, amelyek gyakran forradalmi formát öltöttek. Hogy Kína útja kivétele lesz-e azt majd meglátjuk.

A szakmunkásaink szerintem elég munkát kapnak és kaptak eddig is, Ön a betanított munkáról beszél - lásd pólógyártás.

bluemoon · http://mondomamagamet.blogspot.com 2010.06.16. 23:51:18

@kozgaztanar és mig8:
Én itt, mint végfelhasználó írtam, amit írtam. A kedvedért számba vettem a saját cipőimet: az összes sportcipőm, a Nike futócipő, az Adidas bőrcipőm, és Reebock futócipő mind kínai. A BK cipőm, amit téli cipő helyett használok, kivétel, mert az van beleírva, hogy made in vietnam. Az összes papucs a házban kínában készült, a pár száz forintos épp úgy, mint néhány ezres. Van még két pár fekete bőr dolgozós magas sarkú cipőm, (ezek egyformák, mert olyan kényelmes és jó volt, hogy vettem belőle egy második párat) na az olasz. A nyári gyógypapucsom német, de azt vagy 10 éve vettem, és mert német, még jól bírja. Ja és nem itthon vettem, hanem Németországban. A lakk tűsarkú gyöngyös flitteres alkalmi cipőm szintén kínai.
A wesco bokacsizmám kínai, a fekete bőr raffolt, sarkán zippzáras tűsarkú csizmám kínai.
És ezeket, a pár százas papucsok kivételek _nem_ piacon, vagy kínai boltban vettem. Az arány így is 9:3 a kínaiak javára. De egyik sem magyar termék.
Persze tudom én, hogy van pl. Salamander cipő, amit nem Kínában gyártanak (legalábbis emlékeim szerint:), de bevallom engem riaszt az ára, mert egyszerűen nem vagyok hajlandó egy pár nem is túl szuper elegáns kinézetű cipőért 70-80 ezer forintot adni. A neves sportcipőim értelemszerűen húsz-harmincezres kategória, a csizmák tíz-tizenöt körüliek. Az olasz cipők 16 körül voltak, a német papucs leárazva volt 65 euro. Én (még) a középosztályhoz tartozónak hiszem magam.
Akinek meg havi kétszer hetvenezerből kell megélnie negyedmagával, annak nincs más választása, mint a néhány ezres noname kinai sportcipő, meg az öntött kínai műanyag cipők, meg a háromezres bőr utánzatú kínai utcai cipők.

Aztán meg, amikor gazdasági társaságot alapítunk, ellenjegyzünk, akkor évente egy-kettő van csak, aki termeléssel foglalkozik, a többi mind "szolgáltató és kereskedelmi" bt. vagy kft. Még könyvelő cég is több alakul, mint termelő.
Termelni már senki nem igazán akar, vagy tud. Ez persze csak az ország egyik szegény vidékének városa.

Nem magasabb szempontok szerint írok itt én, mert nem értek hozzá, nem látom át a környezetszennyezés, mint fékező erő működését, nem ismerem az erre vonatkozó spekulatív elméleteket, meg a jüan erősödésének és termelés visszaesésének korrelációját. Csak ahogy mig8 írja kissé szemrehányóan: mondom a magamét: amit én látok és tapasztalok. De nem akarok én belebeszélni a magasabb közgazdaságtudomány művelőinek eszmecseréjébe, csak mig8 feltételezése ellenére gondolkodtam. Nálam ez ilyen...:D

MakkosMaria 2010.06.17. 08:00:50

@kozgaztanar: az erdekelne, hogy szerinted ha lenne is mit, miert nem vasarolnak be nalunk semmibol a kinaiak? vagy tenyleg nincs mit? vagy legalabbis nem olyan aron, ami megerne nekik?

kozgaztanar 2010.06.17. 09:45:02

@bluemoon: ne viccelj, a gondolkodásért dicséret jár, nem korholás! :)
a mai világban pláne...

és hidd el, hogy nincs annál jobb, mint amikor valaki a saját szemszögéből, nézőpontjából elmondja, amit gondol, mert a különböző íróasztalnál ülő emberek (sajnos beleértve néha saját magamat is) hajlamos arra, hogy beleragadjon az elméletek hálóiba :(

kozgaztanar 2010.06.17. 09:48:35

@MakkosMaria: szerintem nincs mit. vagyis relatív értelemben nincs mit. a versenyképességi rangsorban hányadikok is vagyunk? 79-80? miért itt vásárolnának?
(és ezzel egyenértékű, hogy miért itt hoznának létre új termelőkapacitásokat?)
ide egy város vezetői jöttek tárgyalni (az említett delegációval), a görögökhoz a miniszterelnök-helyettes ment. ez szerintem elég jól kifejezi az érdeklődés szintjének különbségét.
(jó-jó, ehhez még hozzájön, hogy ott most vsz tényleg olcsón lehet beszállni...)
süti beállítások módosítása