Veszélyes javak

2010.03.30. 15:20

Az állam sokszor beavatkozik a piacok működésébe. Ezer ok sorolható fel, hogy miért kell beavatkoznia és szinte ugyanannyi, hogy miért nem. A beavatkozás néha jó, néha rossz, néha eredményes, néhe nem. A mikroökonómiai megközelítés hagyományosan a piaci kudarcok (market failures) címszó alatt tárgyalja, hogy az államnak, milyen esetekben kell módosítania a piac játékszabályait, hogy a mérközés izgalmasabb, dinamikusabb, de főleg eredményesebb legyen - és ne egykapuzás menjen két félidőn keresztül.

Vannak olyan beavatkozási szempontok, amelyeket a klasszikus mikroökonómia általában nem tárgyal, illetve nem különít el, hanem egyéb esetek kapcsán pl. információs aszimmetria,hoz elő. Szerintem van, ami megér egy (külön) misét. Ez a szempont a biztonságpolitikai szempont. Vannak olyan javak (termékek és szolgáltatások), amelyek veszélyesek. Veszélyesek magára az emberi életre, az egészségre, illetve a természeti környezetre. Fel sem tudom sorolni, hogy mennyi ilyen termék van. Ezek egy része annyira veszélyes, hogy egyáltalán nem kerülhetnek a piacra (nem lehet piacuk) - ilyenek például a fegyverek, az igen erősen mérgező vegyszerek, nukleáris hulladék. Egy részük "csak" annyira veszélyes, hogy bár megengedhető a piaci csere, de igen szigorú szabályok vonatkoznak a javak tárolására, szállítására, a potenciális felhasználók körére, illetve magára a felhasználására - ilyenek például a gyomirtók, rovarirtók, bizonyos drogok (morfium) és egészségügyi szolgáltatások (szívműtét), stb. Azután vannak olyan veszélyes termékek, amelyek még mindig veszélyesek, de a fogyasztó megfelelő ismeretek birtokában már képes felmérni és kezelni az egészségügyi kockázatokat - ilyenek általában a gyógyszerek és az élelmiszerek, amely esetben alapvetően tájékoztatási kötelezettséget ír elő az állam (meddig fogyasztható, milyen adalékanyagot tartalmaz, mi a mellékhatása) vagy bizonyos biztonsági előírások teljesítését (nincs autó biztonsági öv nélkül).

És van a többi jószág, amelyek nem veszélyesek, de azért időnként nem árt mérni/ellenőrizni, hogy valóban nem veszélyesek-e ...

És vannak olyan javak, amelyeknél az is fontos, hogy ne ilyenek vagy olyanok legyenek, hanem elegendő mennyiségben legyenek (élelmiszer, energia), ugyanis hiányuk (pláne ha súlyos) olyan szinten felboríthatják magát a társadalmi stabilitást, hogy az egyes embernek esélye sem marad.

 

en.wikipedia.org/wiki/Dangerous_goods

en.wikipedia.org/wiki/Restriction_of_Hazardous_Substances_Directive

eh.net/encyclopedia/article/Law.Food.and.Drug.Regulation

 

Szerző: kozgaztanar

10 komment

Címkék: piac állam

A bejegyzés trackback címe:

https://kozgaz.blog.hu/api/trackback/id/tr11880987

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Enchantée · http://greenshark.blog.hu/ 2010.03.31. 13:33:28

Ez most jól esett...:)))
Ez már menni fog a vizsgán. Lesz mihez kötni. ;)

Mary_N 2010.03.31. 21:49:05

változatlanul, minden egyes olvasott posztodnál döbbenettel tölt el, hogy valaki, aki ilyenekkel foglalkozik "főműsoridőben", hogy töltheti a szabadidejét is efféle komolyságok taglalásával - már-már a perverzió határát súrolod ;)
ugyanakkor olvasóként én is :))
jézusom, még el is gondolkoztat!! hééé, mit művelsz te itt velem?!? :)

vagyok, aki vagyok... 2010.03.31. 22:03:36

nem akarsz véletlenül tanítani? :D

kozgaztanar 2010.04.01. 08:56:31

@Mary_N: bocsika! :)
hát, mindenki perverz, csak mindenki másképpen! :))
@vagyok, aki vagyok...: öööö, ... nem! :)

aJeti 2010.04.01. 09:40:24

írtál már könyvet?

kozgaztanar 2010.04.01. 09:54:48

@aJeti: csak példatárat. de gondolkodom rajta, hogy kéne valami általános közgazdasági cucc, amit a középiskolások forgathatnak... kéne hozzá pénz

aJeti 2010.04.01. 12:52:23

írjál már könyvet!

vagyok, aki vagyok... 2010.04.01. 12:53:07

@aJeti: mennél szerkesztőnek, mi? :)

ki húzott be ekkorát? :D

aJeti 2010.04.01. 13:05:59

@vagyok, aki vagyok...: tudod milyen ügyes vagyok! :D
@kozgaztanar: helyes. utálom tépni a számat. kezdetnek a posztjaidat rendezzük kicsit tematikusan. :)
(eszedbe ne jusson)
süti beállítások módosítása