Odüsszeusz és a Szirének

2010.03.27. 11:15

A szirének éneke csábító. Odüsszeusz meg simán úgy járna (társaival egyetemben), mint a többi szerencsétlen, akik bedőltek a mézes-mázos dajdajnak, aztán meg kampec. Ha. Ha Kirké ki nem okosította volna - ennyit arról, hogy mennyire volt leleményes Odüsszeusz. De kiokosította. Ő meg hallgatott szép szeretője szavára, és úgy tett, ahogy tennie kellett: magát árbocrúdhoz kötette, emberei fülébe (méh)viaszt dugott (evezni csak kellett, meg aztán árbocrúdból se volt annyi, hogy jusson mindenkinek). Előrelátás. Ez itt a kulcsszó. Odüsszeusz előrelátó, így megmenekül - sőt, nem egyszerűen megmenekül (ehhez elég lett volna az ő füleit is viaszosítani), de kijátsza a szabályokat: hallja a szirének csodás dalát és megússza. Ez a királyság. Meg Ithaka.

A társadalomtudományok gyakran nyúlnak ehhez a motívumhoz, jó alap arra, hogy tárgyaljuk az előrelátás jelentőségét, az előrelátó ember stratégiai viselkedésének lehetőségét és jelentőségét, az előrelátó önkorlátozás szerepét, vagy a vágy és az akarat küzdelmét.

Én most arra koncentrálnék, hogy a legénység fülébe viszont viasz került. Persze ott a praktikum, hogy evezni kellett és egyébként is, de nekem ez a motívum másról (is) mesél. Odüsszeusz király. Vezető. Ő a hatalomgyakorló (aki megmondja, hogy mi legyen), ennek minden következményével egyetemben. Jogok és felelősségek súlyos palástja ez. Tőle függ a vezetettek élete (és jóléte), az ő felelőssége, hogy a társak ne csábuljanak el, ne engedjenek a vágyak csábításának, mert az az életükbe kerül. Nincs szirén-song, viasz a fülbe, az van. De neki hallania kell az éneket, mert felelős vezetőként ismernie kell a veszélyt. Hogy elkerülhesse azt a jövőben is. Tudnia kell, hogy mit nem szabad tudni, mit nem szabad tenni. Ismetelméleti probléma: ha nem tudja, hogy mit nem szabad tudni, akkor hogyan akadályozhatná meg a tiltott tudás megismerését?

Hogy ez így túlságosan autokrata, meg diktatórikus? Lehet. Ma is így van. Ma is törvény kötelez arra, ami személyes belátáson is múlhatna - például kötelező társadalombiztosítás, kötelező gépjármű felelősségbiztosítás, kötelező utasbiztosítás, kötelező védőoltás, stb. hogy gazdasági példákat hozzak -, de nem bízhatunk/bízunk benne, hogy mindenki képes az önkorlátozó, belátó racionalitásra. Anno Odüsszeusz szava volt a törvény, ma egy kicsit bonyolultabb, de a viasz az viasz.

 

www.mtapti.hu/mszt/19923/szanto.htm

tek.bke.hu/~gorban/Ismeretelmelet/Racional.rtf

www.richmond-philosophy.net/rjp/back_issues/rjp7_goldie.pdf

 

Szírénekhez fogsz legelőször elérni: az összes
embert mind elbűvölik ők, ki elér közelükbe.
És aki esztelenül közeleg s meghallja a szírén-
zengzeteket, felesége s az apró gyermekek otthon
azt többé sosem üdvözlik, neki már nem örülnek,
mert csengőszavu dallal a két Szírén megigézi;
ülnek a réten ezek, s körülöttük az emberi csontok
nagy sokasága hever, rothad, zsugorodnak a bőrök.
Húzz el ezek mellett, s a fülét jól tömd be viasszal
minden társadnak, nehogy egy is hallja; puhítsd meg
mézédes viaszod; de te hallgasd meg, ha kivánod.
Kössék ők a kezed meg a lábad a fürge hajónak
árboca talpához, s a kötélzet rátekeredjék,
hogy, gyönyörödre, a két Szírén hangjára figyelhess.
És ha esengesz a társa
khoz, ha parancsot is adsz, hogy
oldjanak el - csak kössenek ők oda több kötelékkel.

 

mek.niif.hu/00400/00408/html/02.htm#12

 

A bejegyzés trackback címe:

https://kozgaz.blog.hu/api/trackback/id/tr951870648

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

aJeti 2010.03.27. 14:08:26

újra kéne olvasnom. ez már látszik.

Enchantée · http://greenshark.blog.hu/ 2010.03.27. 22:39:41

A téma hasonló volt órán is, csak feleennyire élvezetesen és érzékletesen előadva. ;))))

Mary_N 2010.03.28. 12:28:32

Nekem ez inkább erről szól: minden erős férfi mögött ott áll egy okos nő :-P

Ja, és még valami. A férfiak éppen olyan kíváncsiak, mint a nők. Miért nem viaszozott Odü? Vezetői magatartás? Dehogy! Kíváncsiság. Na meg hogy elmondhassa: ő hallotta, és túlélte. Übermacsó :-)

aJeti 2010.03.28. 13:53:22

@kozgaztanar: lassan elméletben összerakok egy biciklit. *sóhaj*

kozgaztanar 2010.03.28. 14:26:48

@Mary_N: ja, egyébként tényleg! :)
@aJeti: segíthetek? :)
süti beállítások módosítása