Gázártámogatás

2010.03.23. 11:00

2010. április 30-ával megszűnik  Magyarországon a gázártámogatás. new.gazar.info/the-news/latest-news/tavaszig-jar-a-gazartamogatas-aztan-megszunik.html

Nyilván sok háztartás, család megérzi majd a változást, drágább lesz a fűtésszámla, többet elvisz a gáz, így kevesebb marad másra a kasszában - nem azonnal, hanem a következő fűtési szezontól. Igen. Ha előveszem szociális érzékenységem, akkor azt kell mondjam, hogy sajnálom. Sajnálom, hogy nem tehetjük meg tovább - mi, adófizető állampolgárok -, hogy gázzal fűtő embertársaink számláját (fogyasztását) közösen fizessük.

De. Másfelől viszont, ha félreteszem szociális érzékenységem, akkor egyáltalán nem sajnálom. Két okból sem. Az egyik hatékonysági: az ártámogatás torzítja a piacot (a piaci szereplők optimalizációs döntéseit), esetünkben oly módon, hogy olcsónak tüntet fel valamit, ami nem az, így gátolja a szereplők spontán alkalmazkodását. Ha olcsó a gáz, akkor úgy fogyasztok, ahogy az alacsony ár mellett azt szokásosan teszem. Nem keresek helyettesítő terméket, nem törekszem energiahatékonyságra, nem takarékoskodok.

Másrészt, ami miatt nem bánom a gázártámogatás végét, hogy bántóan igazságtalannak találom azt a rendszert, amelyik nem fűtéstámogatásként (vagy energiatámogatásként) ad fűtési támogatást bárkinek, aki szociálisan rászorult, függetlenül attól, hogy milyen fűtési rendszert használ, hanem kiemel egy csoportot és az ő fogyasztásukat támogatja. Miért jár valakinek támogatott fűtés, ha gázzal fűt és miért nem, ha ugyanakkora jövedelem mellett fával? Vagy szénnel? Ez méltánytalan.

www.globalsubsidies.org/en/subsidy-watch/commentary/revealing-high-cost-energy-subsidies-interview-with-trevor-morgan

tutor2u.net/economics/revision-notes/as-marketfailure-producer-subsidies.html

www.vg.hu/kozelet/kornyezetvedelem/pazarlasra-osztonoz-a-gazartamogatas-308838

 

A jóléti újraelosztást meg nem ártámogatással kell megvalósítani, hanem pénzbeni (jövedelemnövelő) támogatás formájában.

www1.pm.gov.hu/web%5Chome.nsf/portalarticles/BC9A9D5A71F32B12C12571BF0035FF12/$File/17.fuzet_060809.pdf

 

A bejegyzés trackback címe:

https://kozgaz.blog.hu/api/trackback/id/tr611856203

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Enchantée · http://greenshark.blog.hu/ 2010.03.23. 12:58:22

Lassan átnevezheted a blogot: Minden, ami GÁZ-ra (értem ezalatt, hogy: gázos, problémás, magyarázatra szorul a hétköznapi emberek számára, stb.) :))))))
Lefordítom, a mostani posztod hogyan értem: Tessék nekem akkora fizetést biztosítani, hogy ki tudjam fizetni a gáz (és egyéb közüzemi) számláimat, és akkor nem fogok az államon lógni (most sem teszem azt), és köztartozást felhalmozni (ezt sem tettem sosem)...

Azért én nem örülök az újabb emelésnek... :(

kozgaztanar 2010.03.23. 13:17:39

@Enchantée: eddig azt hitted, hogy a közgázban nem direkt van a gáz beépítve?
:)

aJeti 2010.03.23. 14:41:16

@kozgaztanar: ez volt az első ami eszembe jutott a blogod címéről. istenuccse. és tessék.

Enchantée · http://greenshark.blog.hu/ 2010.03.23. 14:42:00

@kozgaztanar: Igen, én már csak ilyen naiv vagyok...meg lökött is... :)))))

Még jó, hogy vagy Te, és néhány halandónak felnyitod a szemét. ;)

kozgaztanar 2010.03.23. 14:55:50

@Enchantée: jaj, ne is mondd, hiába nyitogatom nekik újra, meg újra - fáradtságos munkával - nem becsukják megint? :))

nyma 2010.03.24. 10:10:38

Helló!
"olcsónak tüntet fel valamit, ami nem az, így gátolja a szereplők spontán alkalmazkodását. Ha olcsó a gáz, akkor úgy fogyasztok, ahogy az alacsony ár mellett azt szokásosan teszem. Nem keresek helyettesítő terméket, nem törekszem energiahatékonyságra, nem takarékoskodok"
Na, ez nekem sántít. Gázártámogatásra nem olyanoknak van szükségük, akik könnyen alternatív megoldásokat tudnának keresni. Alternatív megoldásra áttérni nagyon költséges. (kezdeti beruházás drága) Még ha fatüzelésre akarok áttérni, akkor is. Ott van a központi fűtéses millió lakás. Sokan laknak az ártámogatásra szorulók közül panelban, központi fűtéssel. Ők hogyan keressenek alternatívát, hogyan spóroljanak?
Másfelől "nemzetgazdasági" szinten, amikor a környezetet és a jövő generációkat is figyelembe veszem, nem támogatható az a folyamat, ami felé a piac magától elindulna: ugyanis a szegények akkor inkább tüzeljenek fával, vagy műanyag zacskóval(ilyen van!).
A gáznál tipikusan nagyon rossz irányt vesz a gondolkodásunk, ha a piacra, mint hatékony kiegyenlítőre hivatkozunk.
Januárban megnőtt a gázár. OK, akkor mostantól kevesebbet fűtök. Ja, hogy bazi hideg van, és megfagyok?! Upsz.
A gázfogyasztás baromi rugalmatlan, legtöbb esetben gyakorlatilag monopol termék.
Hogy konstruktív is legyek: pl. el tudnék képzelni kidolgozottabb támogatási rendszert az alternatív (és környezetbarát) fűtést használók érdekében. Persze ez megint nem a szegények támogatása, hanem pont fordítva:-(

kozgaztanar 2010.03.24. 10:24:58

@nyma: mégiscsak egyszerűbb és jövőbemutatóbb a helyettesítést támogatni (fűtéskorszerűsítés, nyílászárók, alternatív rendszerek, stb.), mint a meglévő fogyasztási szerkezetet bebetonozni az árarányok torzítása révén, nem?
gázártámogatás nuku, fűtéskorszerűsítési, stb. támogatás pedig sok-sok

abban igazad van, hogy az nem jó, ha a piac spontán mozgása (pl a fa felé) új problémát generál, esetleg növeli a környezetszennyezést (a piac nem látja ezt a problémát, extern hatás), de ha ilyen hatás keletkezik (nem tudom, ehhez már szakember kell, hogy melyik fűtőanyagnak mekkora a a környezet-terhelési mutatója), akkor arra rá lehet segíteni, hogy a helyettesítés a nem szennyező irányba induljon pl. támogatással
hmm?

a szegényeket pedig jövedelemmel kell támogatni, nem gázzal, mert nem biztos, hogy arra van szüksége. majd ő eldönti.

Sztifler · http://socialeconomy.blog.hu 2010.03.24. 22:44:29

elég összetett lett ez a kérdés, de hozzá kell szólnom. :)

a szegányeket nem jövedelemmel kell támogatni, mert (1) az elsődleges jövedelem növelésével a szegényeket nem érné meg foglalkoztatni, mivel képzetlenek, (2) a másodlagos jövedelem növelése racionálissá teszi a nemdolgozást; így nem a jövedelmet, hanem a foglalkoztatottságot kell növelni, vagyis, hogy ne legyen racionális segélyből, támogatásból élni.

jövedelemnövelő hatás pl. a családi adózás bevezetésével érhető el(, és a másodlagos jövedelmek, segélyek, támogatások csökkentésével) ezzel kivezethető pl. a gázártámogatás, de ezt sem lehetett volna rövidtávon megoldani.

az áprilisi kivezetés jelentősen megnöveli a szegénységi kockázatokat, különösen a többgyermekes családokban.

a monopolistzikus helyzetre val tekintettel a piaci folyamatok nem érvényesülnek, és a termék jellegéből adódóan nem használható belőle sokkal kevesebb. a helyettesítés korlátozott vagy teljesen lehetetlen, különös tekintettel a panelházakban.

kozgaztanar 2010.03.24. 23:13:27

@Sztifler: a szegényeket sokféleképen lehet támogatni is és sok (ilyen-olyan hatásfokú) eszköz van a szegénység csökkentésére. Az állam foglalkoztatáspolitikai eszköztárának pedig magvannak a amaga korlátai, at gondolom, hogy a jövedelempótlást / vagy a transzfert nem tudja a szociálpolitika mint eszközt nélkülözni. A szegénységi kockázat valóban növekszik (rövidtávon) a megszűnéssel, de azon lehet segíteni (és kell is) más eszközökkel.
A piac ez esetben valóban monopol jellegő, vagy teljesen az, de ettől még van helyettesíthetőség és van lehetőség a fogyasztás csökkentésére is - igaz, ez nem feltétlenül lehetséges egyéni szinten. Ezért gondolom azt, hogy ezeket kellene közösségi forrásokból támogatni (szigetelés, korszerű fűtési rendszerek, napkollektorok a panel tetejére, stb.), nem pedig a drága gázfűtést olcsónak mutatni ártámogatással. Hangsúlyozom, legkevésbé sem szeretném, ha a rászorulók fűtés nélkül maradnának. Más eszközt kell hozzá találni.

Sztifler · http://socialeconomy.blog.hu 2010.03.25. 09:52:33

@kozgaztanar: akkor meg az a kérdés, kiket támogassanak először, kiket a következő évben, és így tovább. persze, jó megoldás lenne a szigetelés, meg a korszerű rendszer.
süti beállítások módosítása