Ünnep

2010.03.15. 08:52

Vannak ünnepeink, de nem tudunk ünnepelni. 1989 nyarán Párizsba vitt a kalandvágy (és az InterRail) - nos, a franciák nem semmi parádét csaptak a forradalom 200 éves évfordulója tiszteletére... Azóta tudom, hogy mit jelent az, hogy Nemzeti Ünnep. És azóta látom minden évben újra és újra, hogy nekünk nincs ilyen, mármint harsány, vidám, életigenlő, felszabadult ünnepünk (ünneplő kedvünk - tehetségünk). A vallási ünnepek nem számítanak, mert azoknak adott a koreográfiájuk, adottak a lehetőségek és a bensőséges jelleg is. Akár Istennel, akár Isten nélkül, a Karácsony vagy a Húsvét ezer éves hagyománya a szeretet. A lélek rezdülése. De mi rezdüljön március 15-én? Vagy augusztus 20-án? Október 23-án? Nehéz ügy. Mire rezdüljön? Nincs alap, nincs hagyomány. Nincs más, csak kokárda, az meg önmagában kevés. A kokárdakészítőknek/árusoknak van pár jó napjuk. Ennyi.

Közgazdaságtanról akartam írni... Ugye mindenki számára egyértelmű, hogy nemzeti ünnepen zárva tartanak az üzletek, nem működik a hivatal, nem kell bemenni dolgozni a munkahelyre? Az ünnepnap munkaszüneti nap. (Igen, tudom, hogy vannak, akik ilyenkor is, nekik riszpekt!) A fél ország szurkol, hogy a nemzeti ünnepek munkanapra essenek, lehetőleg hosszúhétvége legyen mind, mert akkor lehet menni wellnesbe. Ez fontos nekünk. Meg akkor fontos, amikor a KSH kiszámolja a GDP-t. Mert nem mindegy, hogy 3 munkanap ide vagy oda. Ilyenkor van a "naptári hatás kiszűrése" című történet. Hogy azt az adott értéket 320 vagy csak 317 nap alatt hoztuk létre. Nem mindegy. (Az összehasonlíthatóság miatt kell a sztenderd.) Hogy értsük, hogy mi a fene az a naptári hatás. Legalább ennyi, ha már ünnepelni nem tudunk.
 

hu.wikipedia.org/wiki/Nemzeti_%C3%BCnnep#Magyarorsz.C3.A1g_nemzeti_.C3.BCnnepei

 

Szerző: kozgaztanar

1 komment

Címkék: ünnep gdp

A bejegyzés trackback címe:

https://kozgaz.blog.hu/api/trackback/id/tr921840450

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

díva naíva 2010.03.16. 18:26:06

Örülök, hogy kimaradtam a 03.15-i ünneplésből, ahogy elnéztem a tévében, más sem volt, mint választási kampányolás, hánynom kell...
Amúgy meg jobb, hogy zárva tartanak a boltok, én amellett kampányolok, hogy zárjanak szombat délben és hétfőig ki se nyissanak, akkor is megoldanánk a bevásárlást és sok 10ezer ember élete könnyebbé válna, ha nem kellene hétvégén dolgozniuk...
süti beállítások módosítása