Nemzetközi kapcsolatok

2010.02.26. 09:52

Magyar vagyok és európai. Egy barátom Washingtonban él és dolgozik, egy másik Shenzenben. Februárban Ausztriába vittem a kiscsajt síelni. Novemberben az Angliában tanító német barátom jött el - olasz feleségével - hozzánk. Régen láttuk őket, mert tavaly tavasszal Londonban nem sikerült összefutni, amikor kint élő, dolgozó és tanuló, baráti párt és csemetéiket látogattuk meg.

Sorolhatnám még, hogy ki merre, mikor... Van az egyetemi barátok közül, akinek francia pasija van, van olyan, aki Stockholmban él, van, aki Amszterdamban él és szült gyereket. Van, aki Londonból Brüsszelbe költözött, olyan is, aki Londonból Budapestre és olyan is, aki Pécsről Londonba.Van aki EU bürokrataként igazgat és van, aki tüntetett a koppenhágai klímacsúcson.

A globálizáció egyik mozzanata az országhatárokon átnyúló társadalmi/közösségi kötelékek, szálak, kapcsolatok sokasodása, mélyülése. Illetve az információs és kommunikációs technológiai lehetőségeket kihasználva (meg a low budget repülőjáratokat), ezen kapcsolatok hétköznapivá válása, tömegesedése. A magánemberi social network, a személyes kapcsolatok rendszerének nemzetközisége (globalitása) bárki számára hozzáférhető. Majdnem. Kell hozzá iskolázottság, nyelvtudás, nyitottság és érdeklődés, mobilitási hajlandóság. Ezek nem a boltban kaphatóak. Nagyjából a család és az oktatási rendszer alakítja őket. Ezért (is) fontos az oktatási rendszer. Hogy ne legyen féloldalas a globalizáció. Ne legyen igazságtalan. Ne a családi háttér határozza meg, hogy részt tud-e venni a nemzetközi (globális) társadalomban valaki. Persze ha nem akar nem kényszer. De a lehetőség mindenkinek jár.

 

Nyíri Kristóf: Globális társadalom, és lokális kultúra a hálózottság korában. 21.sz.phil-inst.hu/nyiri/places/tutzinghn.htm

egyebek:

en.wikipedia.org/wiki/Globalization

www.globalpolicy.org/home.html

www.infed.org/biblio/globalization.htm

A bejegyzés trackback címe:

https://kozgaz.blog.hu/api/trackback/id/tr141791591

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

díva naíva 2010.02.26. 12:43:37

A múltkor nevettem ezen, hogy low budget repülőjárattal gyorsabban és olcsóbban kijutok mondjuk Párizsba, mintha itthon autózok határszéltől - határszélig...

kozgaztanar 2010.02.26. 12:46:17

@díva naíva: francia kapcsolat? :)
bizony, a fapados járatok nagymértékben hozzájárulnak a globalizációhoz!

díva naíva 2010.02.26. 12:49:13

@kozgaztanar: írhattam volna bármelyik európai várost :)) nem jártam még Franciahonban, de nem is vágyom, nem szeretem a nyelvüket :) úgyhogy kimaradt, most épp Amsterdam-ba vágyom, de nem a fű miatt, inkább a fapapucs vonz :) hátha van magassarkúban is ;)

kozgaztanar 2010.02.26. 12:51:19

@díva naíva: Hollandia jó hely, lassan nyílnak a tulipánok is... Tudod: fű, fa, virág... :)A magam részéről csak ajánlani tudom!

díva naíva 2010.02.26. 12:52:44

@kozgaztanar: egyedül nincs kedvem, a barátaim meg nem vágynak Amsterdam-ba :) megvárhatom, míg bepasizok :D áá, addig nem várok :)

Dublin viszont szép hely, arról meg én tudnék neked mesélni :)
süti beállítások módosítása