Infláció

2010.02.12. 13:04

Hazajöttünk. Olvasgatom a híreket. Azt írja (sok minden) az fn.hu, hogy 6,4%-os volt az infláció januárban. Tavaszi félév: makroökonómia.

A diák általában úgy van a makroökonómiával, mint drukker a focival: azt hiszi, ért hozzá. Tudja. Csak úgy, magától. Mert hallotta azt a szót, hogy infláció - a tévében például. Vagy az utcán. Esetleg a csajától.

Aztán amikor arra kerül a sor, akkor azt mondja, hogy az infláció a pénz romlása. Erre én általában, hogy romlani a tejföl szokott meg, az autó pedig el. Ilyenkor jön az, hogy csökken a pénz értéke. Mire én, hogy ezt hogy érti? Hát úgy, hogy kevesebbet ér. Ilyenkor próbálok fordítani a beszélgetés menetén: mit jelent az, hogy 2010. januárban az infláció 6,4%? A diák nem jönnek zavarba, azt mondja, hogy ennyivel nőttek a árak. Mihez képest? - kérdem én. Hallgat. A tavalyihoz képest - mondja végül. Lélekben már feladom, csak a lendület visz tovább: mi az, hogy nőttek az árak? minden ár nőtt? - kérdezem. Igen - válaszol - vagy nem? Ja. Vagy nem. Azt már meg sem kérdezem, hogy az inflációnak milyen típusai vannak, mi okozhat inflációt, milyen következményei és milyen költségei vannak az inflációnak. Minek. Hazaküldöm, tanuljon még és ne felejtse el befizetni az UV díjat.

Végül néhány mondat bizonyos általános tanulságok levonása reményében:

Az infláció (vagyis a fogyasztó árindex - CPI) az árak átlagos változását mutatja, pontosabban a mért árak átlagos változását. portal.ksh.hu/pls/ksh/docs/hun/modsz/modsz36.html

Nem a nulla %-os infláció az optimális, hanem az alacsony mértékű pozitív. A negatív infláció (defláció) rossz.
www.mnb.hu/Resource.aspx

Az árakat nem emelik.

A vélemény a nem tudás és a tudás között áll. (Platón: Állam)

A bejegyzés trackback címe:

https://kozgaz.blog.hu/api/trackback/id/tr481751940

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Enchantée · http://greenshark.blog.hu/ 2010.02.17. 07:48:53

Nem pont ide illik, de az általános tanítónénim mindig amiatt javított ki, hogy ollóval nem vágunk (az a kés), hanem nyírunk... :)
Jól fognak még jönni a magyarázataid tanulmányaim során, már most látom. :DDD
Aztán még a végén Te fogsz tanítani a suliban is?????? :)))))

kozgaztanar 2010.02.17. 09:03:47

Nem hiszem, vagyis én csak szép szolídan, alapszakos üzemmódban nyomom. :)
Azért majd igyekszem továbbra is hasznos és szép lenni! Meg persze kreatív.
süti beállítások módosítása