Botticellitől Tizianóig

2010.02.05. 12:40

Nemrég láttuk a kiállítást a Szépművészetiben. Elég jó az 'anyag', sok-sok gyönyörű kép, némelyik előtt szinte földbe gyökerezik a láb ...

Mármint gyökerezne, ha a tömeg nem sodorna tovább.

Az ilyesmi (mármint a kiállítás zsúfoltsága) egyrészt szubjektíve eléggé elrontja az élményt, másrészt meg azt jelzi, hogy közös jószággal (vegyes jószággal) van dolgunk. A fogyasztók kizárása problémás - itt éppen nem technikai vagy gazdasági lehetetlenség miatt, hanem a moralitás okán: egy közintézmény nem zárhatja ki a köz tagját szolgáltatása fogyasztásából. Ugyanakkor a fogyasztók közti rivalizálás igencsak jelen van - húzz arrébb köcsög, nem látom a Tintorettót!
A lényeg, hogy az ár ilyen esetben nem egyszerűen a bevétel gyarapításának eszköze, lásd TR = p*q, hanem olyan eszköz is egyben, amely megvalósítja az adagolást. A látogatók adagolását. Ha magasabb az ár, akkor kisebb a zsúfoltság.

Persze érthető, hogy a múzeum nem akar tízezres jegyárat, hiszen akkor nincs akkora bevétel (az árrugalmas fogyasztói magatartás miatt), bár tény, hogy működését a közösség finanszírozza (állam), nem a piacról kell megélnie.

Meg aztán a presztizs is nagy úr - ha tavaly 350 000 embert  tudtunk behozni a Van Gogh-ra, akkor nehogymá idén meg csak 200 000 főt húzzunk be a Tizire!

Jó-jó, azért van normális érv is az alacsony jegyár mellett, mégpedig az, hogy az adagolás egyben kizárás is, és pont a közintézmény státusz miatt nem mondhatjuk azt, hogy teszek rá, ha Mariska néni nem tudja megfizetni a tízezres belépőt.

Akkor mi legyen? Alcsony jegyár és zsúfoltság? Ja. Vagy közgazdaságtan és az árdiszkrimináció. Ami amúgy is van, csak az irányított verziója, hogy a nyugdíjasnak, meg a diáknak olcsóbb. Meg a csoportnak. A csoportba verődött nyugdíjasoknak vagy diákoknak meg pláne. Van egy önszelekciós verzió is (már a csoport is az), tessék jobban használni! Lehetne este 6 és 8 között (vagy bármely idősávban) tízezer az ár, és menjen, akinek megéri a kisebb zsúfoltság magasabb áron. Inverz happy hours. Ha valaki kicsenget egy millát (vagy kettőt), akkor egy órára övé ott a tér. Happy hours for you. Csend és műélvezet. 
 

http://hu.wikipedia.org/wiki/K%C3%B6zj%C3%B3sz%C3%A1g

http://www.econlib.org/library/Enc/PublicGoods.html

http://smib.vuw.ac.nz:8081/WWW/ANZMAC2004/CDsite/papers/Rentsch1.PDF

 

A bejegyzés trackback címe:

https://kozgaz.blog.hu/api/trackback/id/tr311731462

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Karibi Pálma 2010.02.05. 14:48:32

Eeeeeez igen! Kezdem érteni, hogy mi a dörgés. Végre valaki lefordítja nekem valódi, hétköznapi, emberi nyelvre a közgazdaságtant. A végén kiderül, hogy ha a Zen szempontjából nézzük, az egész univerzum egy nagy közgazdaságtan:-) mééééééééééééég

Enchantée · http://greenshark.blog.hu/ 2010.02.17. 07:45:54

Erről sajnos lemaradtam, mert csak szombat este 9-re volt jegy, nekem meg ugyebár gyerekes hétvégém volt... :(
Hasonlóan tolakodós, lökdösődősen írták le a barátaim...
süti beállítások módosítása