Információs aszimmetria

2010.04.13. 11:45

Jaj, ez egy nagyon hosszú és nagyon sokrétű, elágazásokkal meg mellékutakkal terhelt poszt lenne (pl. Homer Simpson önfelhízlalása is ide tartozik), ha nem szűkíteném azonnal. A termelő mindig többet tud a termékről, mint a fogyasztó. Egyszerűen azért, mert ő a termelő. Ó, hány "fogyasztó" probálta és próbálja folyamatosan ellesni Nagyi sütijének receptjét... de Ő csak sejtelmesen mosolyog, amikor kérdezgetik az összetevőkről.

Nos, a gazdasági tevékenységet folytató termelő nem mosolyoghat sejtelmesen. Nem bizony. Neki termékéről/szolgáltatásáról többnyire informálnia kell a fogyasztót. (Hogy az a lehető legteljesebb információs halmazon optimális fogyasztói döntést hozhasson.) Információt kell szolgáltatnia terméke összetételéről, a fogyasztás következményeiről, kockázatairól, a fogyasztás (javasolt) módjáról, stb. Akkor is, ha oldalast árul, és akkor is, ha pénzügyi terméket. Van, amit a közösség (állam) előír, mint kötelezően szolgáltatandó információt, van ami saját belátás szerint közzéteendő vagy sem. De dezinformálni, vagyis hamisat állítani semmiképpen sem szabad! Tilos.

Ha félretájékoztat, akkor törvényt sért. Versenytörvény 8. paragrafus: "Tilos a gazdasági versenyben a fogyasztókat megtéveszteni." A versenytörvény megsértése szankciót (főképp pénzbüntetést) von maga után. Az OTP-t most éppen 10 millió forintra, a Magyar Posta Életbiztosító Zrt-t 5 millióra bírságolta meg a Gazdasági Versenyhivatal (GVH), mert bizonyos termékeiket a fogyasztókat félrevezetve hirdették. Hmm. Majd megemlítem Nagyinak, hátha véger bevallja, hogy valójában a Nől Lapjából másolta a "híres" receptet.

 

index.hu/gazdasag/magyar/2010/04/12/megteveszett_az_otp/

www.globalcompetitionforum.org/regions/europe/Hungary/Tpvt%202002.V.14.pdf

www.nfh.hu/data/cms8507/fvf_GVH3.pdf

 

És itt egy forró hír: az Euro Correct Consulting Kft. 41,6 milliós bírsága, ugyancsak a fogyasztók megtévesztése miatt...

www.fn.hu/cegek/20100413/41_6_millios_birsagot_kapott/

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://kozgaz.blog.hu/api/trackback/id/tr11917145

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Enchantée · http://greenshark.blog.hu/ 2010.04.13. 12:35:21

És ha a nagyi elmond egy receptet, amiből csak a "titkos hozzávaló" hiányzik, az még nem megtévesztés, ugye? Nem állított valótlant. ;)
Erről a Kung Fu panda jutott eszembe, hogy a titkos hozzávaló a semmi. :))))

aJeti 2010.04.13. 15:05:59

"smells like bullshit" muhaha.

vagyok, aki vagyok... 2010.04.13. 15:08:13

@Enchantée: nem, nem. a titkos hozzávaló az nagyon is VALAMI :)

bluemoon · http://mondomamagamet.blogspot.com 2010.04.16. 07:39:29

Épp tegnap hallottam, hogy egy bizonyos joghurtnak még a nevét is megváltoztatták, mert kiderült róla, hogy semmi frenetikus -reklámokban agyonharsogott- hatása nincs, egyszerűen csak joghurt.
Magam is alig győzöm a gyerekeimet arra inteni, hogy nehogy készpénznek vegyék amit a reklámokban mondanak, mert nagy része hazugság. Még akkor is, ha azt hitelesnek tűnő személyek állítják.
A baj csak az, hogy nem mindenkinek mondja ezt meg az anyukája.
süti beállítások módosítása