Homo ökonómikusz

2010.02.22. 12:53

Nem védeni akarom a közgazdaságtan emberképét. Nem nagyon érdekel, hogy ki tartja igaznak, ki nem. Az viszont igen, hogy mindenki megértse, hogy miről van szó. Az alap a racionalitás, racionális viselkedés feltételezése. 
Mi a racionalis viselkedés feltételezésének a lényege? Hát kb. az, hogy figyelem a gazdasági szereplők viselkedését, és nem azt látom, hogy valaki mondjuk azért menne be egy boltba, hogy úgy költse el a pénzét, hogy utána rosszul érezze magát. Meg azt sem látom, hogy azt mondja, hogy nekem többet ér a 200 ezres fizetés, mint a 300 ezres. Sőt, azt sem látom, hogy a vállalatok direkt arra mennének, hogy csökkenjenek a bevételeik. Inkább azt látom, hogy a mértékegység ezen a területen mennyiségi, a "több jobb, mint a kevesebb" elve érvényesül (kivéve a káros/rossz dolgokból). Minden szereplő a lehető legjobbat akarja magának és úgy dönti el, hogy mi a legjobb, hogy mérlegel - hasznokat vet össze költségekkel. Ezért mondom azt, hogy a gazdasági szereplők racionalis döntéseket hoznak. Nem pénzfeldobás alapján döntenek, nem a harag vagy a félelem irányítja döntéseiket, de még csak nem is az isteni sugallat, hanem a kalkulus.

A racionális kalkuláció eszköz. A saját jólét maximalizálása pedig a cél. Nem keverendő össze a két dolog. Egyébként, hogy az önérdek (cél) követése hogyan váltja fel a középkor keresztény világának bibliai célkijelölését és annak követését, arról hosszan lehetne értekezni... Egy másik posztban.

 

A racionalitásról és a közgazdaságtanról:

www.ingyenebed.hu/content/view/17/63/

tuvalu.santafe.edu/~leb/rat03.pdf

www.warwick.ac.uk/~ecsgaj/ratEcon.pdf

en.wikipedia.org/wiki/Homo_economicus

A bejegyzés trackback címe:

https://kozgaz.blog.hu/api/trackback/id/tr801780672

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

díva naíva 2010.02.22. 14:16:37

bár ilyen egyszerű volna, mint ahogy leírtad :)

kozgaztanar 2010.02.22. 15:36:47

@díva naíva: az elmélet sokszor könnyebb, mint a gyakorlat..
süti beállítások módosítása