Soha ne higgy politikusnak! Soha! Ha kormánypárti, akkor azért, ha ellenzéki akkor azért ne. Nem, nem hazudik mindig, csak csúsztat, ferdít és ha nem figyelsz, akkor azt hiszed, hogy igaz (ez a kisebbik baj), amit mond és elhiszed, hogy az az igazság (ez a nagyobbik). Néha még igazat is beszél (lásd fehér holló) ... de még ha igaz is, a legritkább esetben (értsd soha) egyezik meg a teljes igazsággal!

Lássuk az állatorvosi lovat, azaz Balog Ádám helyettes államtitkár magyarázatát az egykulcsos adóról az index.hu tolmácsolásában (www.index.hu):

A helyettes államtitkár szerint az arányos, 16 százalékos adórendszer első évében felülmúlta a várakozásokat, hiszen az szja-ból és a társadalombiztosítási járulékokból összesen 60 milliárd forinttal több folyt be, mint amennyit terveztek. A legfontosabb eredménynek azonban a nyilatkozat szerint azt tartja, hogy miközben az EU legtöbb államában megtorpant a gazdasági növekedés, Magyarország viszonylag jól teljesített, amihez hozzájárult az is, hogy az szja csökkentésével a kormány nagyobb összeget hagyott a lakosságnál.

Eleve nem teljesen értem, hogy ha az SZJA-ról beszélünk, akkor hogy kerül be ugyanabba a mondatba a TB járulékokból befolyt bevétel, de kicsire nem adunk, végül is az RTL is mondhatná, hogy a Barátok közt ÉS a Fókusz együttes nézettsége... Ja, ők nem mondanak ilyesmit, mert nem néznek teljesen hülyének bennünket, ellentétben Balog Ádámmal. Oké, számoljunk: EGY.
Ezen túlmenően felhívom minden kedves olvasó figyelmét, hogy az előzetes tervet elég könnyű túlteljesíteni - elég hozzá alultervezni -, ez nem jelen az ég világon semmit. A hiányzó adat az, hogy az SZJA bevételek hogyan alakultak az új adórendszer első évében az előző évihez képest.. 2010-ben a központi költségvetés SZJA bevétele 1874224 millió forint, míg 2011-ben 1767865 millió forint (forrás: Magyak Államkincstár - www.allamkincstar.gov.hu) Szerintem a 1874224 nagyobb szám, mint a 1767865. De lehet hogy tévedek. Számolunk? KETTŐ.
Magyarország viszonylag jól teljesített. Nézzük csak... A 27 tagország átlagos növekedése (reál GDP százalékos változása) 1.5% volt 2011-ben (forrás: Eurostat - www.epp.eurostat.ec.europa.eu), a hazai gazdasági növekedés ugyanezen forrás alapján 1.7% volt. Én ezt nem viszonylagosan jó teljesítésnek hívom, hanem átlagosnak. Persze elképzelhető, hogy a minisztériumban (MGM) az átlagos számít jónak (viszonylag). HÁROM
A kormáyzat nagyob összeget hagyott a lakosságnál. Ez igaz. Bár a pontos fogalmazás azt követené, hogy így mondjuk: a kormányzat nagyobb összeget hagyott a lakosság egy részénél. De mint tudjuk a pontosság a királyok erénye  és nem a helyettes államtitkároké. Azért ezt ne számoljuk... Viszont ne menjünk el amellet szó nélkül, hogy a tisztelt nyilatozó szerint ez hozzájárult a hazai gazdaság viszonylag jó (0.2%-kal átlag feletti) teljesítményéhez. Nézzük az adatokat! A KSH szerint (www.ksh.hu) a 2011. I. negyedévben a háztartások fogyasztási kiadása (2005-ös bázisárakon, viszonyítás alap mindig az előző év azonos dőszaka!) -0.6%, a II. negyedévben 0.3%, a III. negyedévben 0.3%, mígy a IV. negyedévben 0.1% volt. Vessük ezt össze a 2011-es 1.7% éves növekedéssel! Jól látszik, hogy a növekedés hajtóereje a lakossági fogyasztás növekedése volt! Ja, nyilván NEM! Hol tartunk? NÉGY.

NÉGY!!! Nincs komment.

De mégis... Politikustól ennyit lehet várni és nem többet. De az újságíró?! Az hol a ...-ban van ilyenkor?!?! WTF?!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://kozgaz.blog.hu/api/trackback/id/tr724387362

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

pandava 2012.04.12. 12:47:03

Ahhoz képest, amikor a magyar sajtó az Új Zéland partjainál megfeneklett, konténerekkel láthatólag jól megpakolt hajóra rámondta, hogy olajszállító tanker, ez semmi.

A béka feneke alatt a színvonal...

Verde Lunaria 2012.04.15. 15:15:16

Hát a kedves írót írni megtanították, de számolni nem.
Szomorú.
süti beállítások módosítása