A közgazdaságtanban a várakozások igen fontos szerephez jutnak. Pontosabban a közgazdasági alapmodellek ugyan nem (sokat) foglalkoznak a várakozások okozta hatásokkal, ugyanakkor a komplexebb elemzések (haladó közgazdasági modellek) elengedhetetlen részét képezi a szereplők várakozásainak a modellbe történő beépítése. Ez utóbbi szinten (haladó közgazdasági modellek) már igen bonyolult matematikai modelleket találunk, amelyek alapvetően dinamikus szemléletűek: feltételezik, hogy a jelen események (változóértékek) hatással bírnak a jövőbeni eseményekre (jövőbeni változóértékek). Lásd erről Simonovits 1999.

Az alapszintű közgazdaságtanban a várakozások a makroökonómia tárgykörben tűnnek fel. Igazából idő, habitus és megszokás kérdése, hogy mennyire vesszük elő a várakozásokat, mekkora teret szentelünk szerepük kifejtésének (modellek nélkül, alapszinten). A háztartási fogyasztási - megtakarítási döntéseknél, a magánberuházások alakulását befolyásoló tényezők esetében vagy a fiskális, illetve a monetáris politika hatásosságának elemzése esetén (hogy csak pár esetet említsek) jócskán akad lehetőség a várakozások szerepének tárgyalására. Hogy általában mégsem kerül sor rá, az tapasztalatom szerint főképp annak köszönhető, hogy jelen állapotban egy elsőéves alapképzéses hallgatónak olyasmiket kell elmagyarázni, hogy mi az a kamatláb és mi a különbség a nominális és a reálkamatláb között. Bizony, sajnos ilyesmire kell fordítani a korlátozott oktatási időt. Úgyhogy a várakozások a dobozban maradnak. Majd visszalinkelek ide, ha arról írok posztot, hogy miért kellene kötelezően gazdasági ismereteket oktatni a középiskolákban...

Az egész arról jutott eszembe, hogy megjelentek a legújabb GKI-Erste konjunktúraindex adatok, amelyek az üzleti és a lakossági bizalom további romlásáról tanúskodnak:

Indexek az utóbbi fél évben 

 2011. VIII.IX.X.XI.XII.2012. I.

 Üzleti bizalom

−11,3−11,7−14,9−14,0−14,5−16,3

 Fogyasztói bizalom

−40,7−47,2−49,8−49,5−53,3−56,6

 

Mivel a várakozások erősen befolyásolják a cselekvéseket, a fenti adatok nem adnak okot optimizmusra, a belső kereslet alakulását, a hazai beruházások volumenének várható változását, vagy a (magán)foglalkoztatás változását illetően.

Bónusz infó 2012-ról a képre kattintva! :)

 

A bejegyzés trackback címe:

https://kozgaz.blog.hu/api/trackback/id/tr593740350

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

MakkosMaria 2012.01.24. 11:55:06

hello KGT, van a neten egy szep kis (hasznos) modell amiben a varakozasok szerepelnek? tudod, egy link egy olyan muvelt laikusnak, aki nem fel egy nehany egyenletes dinamikus modell bogaraszasatol a szabadidejeben :-)
Elsoeveseknek meg menjen eloszor az alapmuveltseg, hatha elegendo info megmarad nekik abbol a megfelelo hitelkonstrukcio kivalasztasahoz a lakas/kocsivasarlas idejere.

Neruo 2012.01.25. 01:03:19

@MakkosMaria: Szerintem egy tanulságos, egyszerű kis modell Kydland-Prescott dinamikus inkonzisztenciát szemléltető modellje.

Csúnya változat:

astro.temple.edu/~swansonc/606ol/time-con/Time-con.htm

Eredeti cikk:

www.tek.uni-corvinus.hu/files/szovegek/kydland_prescott_rules_rather_than_discretion.pdf

Neruo 2012.01.25. 01:42:19

(nem olvastam át... annyira azért nem vonz a makró :)

MakkosMaria 2012.01.26. 22:21:57

Koszi, ezek jol neznek ki

Neruo 2012.01.27. 19:06:59

Jut eszembe, ez egy nagyon jo kis cikk szerintem, bar egy kicsit feltetelezi, hogy lattal mar uj-keynesi modellt.

www.nyu.edu/econ/user/gertlerm/science.pdf
süti beállítások módosítása