Lakáspolitika

2011.06.13. 09:40

Az ingatlanárak emelkedésével egyenes arányban növekvő lakhatási nehézségek miatt mind több városi fiatal halasztja el a házasságkötés és a gyermekvállalás idejét Kínában. - írja a Nincs lakás - nincs házasság és gyerek című cikkben az inforadio.hu. Bizony, megint csak azt láthatjuk, hogy sok minden összefügg sok mindennel (a gazdaság, a gazdaságpolitika elég komplex izé!). A lakáspolitikának (már ha van olyan) amúgy is számtalan olyan közgazdasági implikációja van, amit evidenciaként kell kezelnünk: tőkepiaci hatások (megtakarításra és eladósodásra), hatás az árupiacon (keresletteremtés lakáspiaci élénkítéssel), munkapiaci következmények (magas élőmunka hányad), szociálpolitikai kapcsolódás (szociális lakhatás), stb, stb. Most már azt is tudjuk, hogy demográfiai vonatkozása is van: a lakhatás problematikussá válása növekszik, ahogy a saját lakás elérésének lehetősége (vásárlás vagy bérlés) csökken, úgy csökken a gyermekszám is. Igen, tudom, hogy az idézetben az van, hogy a gyermekvállalás idejét halasztják, de a demográfiai tapasztalatok azt mutatják, hogy elhalasztott gyermekvállalás = csökkenő születésszám.

Mondjuk Kína esetében ez nem feltétlenül baj. Ugyanakkor a fejlett nyugati országokban az alacsony születési arányszám probléma (jövőbeni aktív népesség kisebb létszáma számos kérdést vet fel pl. jelenlegi nyugdíjrendszerek jövőbeni fenntarthatóságát). Figyelem, nem azt mondom, hogy az alacsony születési arányszám egyetlen oka a lakáspolitika milyensége (hazánk esetében leginkább hiánya [bezzeg van ahol intézet is van!] - kivéve a felemásra sikeredett állami kamattámogatásai rendszert az első Fidesz kormány idején), hanem azt, hogy van összefüggés. Az összefüggést Dr Cuddy, elismert lakáspolitikai szakértő, is megerősíti kapcsolódó tanulmányában. És mivel van összefüggés, ezért a lakáspolitika egyben családpolitika is (népesedéspolitika). És lehet tenni a prioritásokat ide, meg oda, ízlés szerint a  és a bors után szabadon.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://kozgaz.blog.hu/api/trackback/id/tr622979690

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása