Első állítás: márpedig formai követelményeknek lenniük kell. Második állítás: a valóság (gyakorlat) folyamatos változása nem lehet minden lehetséges helyzetre vonatkozó tételes szabályozást készíteni (elmélet). Mindkét állítás igaz. A fenti két állítás együttes fennállásából következik a "jogalkalmazó" felelőssége. A felelősség azt jelenti, hogy a létező szabályok alapján állva a döntéshozónak vállalnia kell, hogy azokban az esetekben, amelyekkel kapcsolatban nem talál egyértelmű rendelkezéseket a vonatkozó szabálygyűjteményben, a szabályok szellemében dönt. A döntést vállalja, ugyanakkor biztosítja annak vitathatóságát - éppen a korábban leír "nem egyértelmű rendelkezések", illetve "szellemében dönt" kitételek miatt. Az első fokon a döntést meghozó, valamint a döntéssel kapcsolatban felmerülő kifogás (vita) kapcsán a döntést másodfokon elbíráló nem lehet ugyanaz a személy (testület).

A hallgatótól elvárható, hogy tartsa be a felsőoktatási intézmény által felállított szabályokat. A szakdolgozatnak meg kell felelnie a szakdolgozattal szemben támasztott formai követelmények. A felsőoktatási intézménytől pedig elvárható, hogy a szabályoknak való megfelelés / meg nem felelés kérdésében egyrészt a saját maga által felállított szabályok szerint járjon el, másrészt a fentiek szerint ha a szabály nem egyértelmű, akkor annak szellemében járjon el, miközben ez esetben biztosítja a hallgató számára a döntés vitathatóságát.

Kíváncsi vagyok, hogy hány magyar főiskola, egyetem (bocsánat! alap- és mesterképzés) gyakorlata felel meg a fentieknek? Gondolom nem sok.

Egy személyes megjegyzés: egy szakdolgozat nem a formai követelményeknek való 100%-os megfeleléstől válik szakdolgozattá. Ha valaki azt hiszi, hogy a formai követelmények szigorításával képes a szakdolgozatok minőségét javítani, az téved.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://kozgaz.blog.hu/api/trackback/id/tr632881685

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása