Olvasom Joseph E. Stiglitz: A kormányzati szektor gazdaságtana című könyvét. A fordítás rossz minősége, és/vagy a szakmai - nyelvi lektorálás kiáltó hiánya (vagy elégtelensége) néha egészen brutális mértékű, a Nobel díjas közgazdász művének magyar kiadásában.

30. oldalon: "A nemzetek gazdasága (The Wealth of Nations)" - ami helyesen (és ez szimpla középiskolás tananyag) A nemzetek gazdagsága. Grrrr!

82. oldalon: "... az emberek annak eldöntésekor, hogy egy jószágból menyit vásároljanak, azt a határhozamot (vagy pótlólagos hozamot), amelyet egy további jószágegység elfogyasztásával nyernek, a további jószágegység megvásárlásának határköltségével (vagy pótlólagos költségével) teszik egyenlővé, amely az éppen fizetendő vételár." - nem találtam meg az eredeti szöveget, de a fogyasztói optimalizáció kapcsán bármilyen szövegkörnyezetben a magyar terminus technikus a határhaszon (marginal utility) és nem a határhozam. A határköltség (marginal cost) kifejezés a termelési (vállalat) elméletben használatos, itt idegenül hat. A fenti mondat jobb lenne ebben a formában "az emberek annak eldöntésekor, hogy egy jószágból mennyit vásároljanak az újabb egység megvásárlásával elérhető pótlólagos hasznot (határhasznot) összevetik az újabb egység árával."

A kedvencem a 3. fejezetben megjelenő nyelvújítás: a fordító a piaci kudarcok (market failures) helyett a piackudarcok összetett szót kezdi használni. Biztos úgy volt angolul, hogy "marketfailures"... Nem, nem úgy volt.

Itt tartok. És azon tűnődöm, hogy miért kell egy jó könyvet elrontani egy rossz fordítással. Csendben jegyzem meg, hogy a könyv minisztériumi pályázati pénzből jelent meg, banki támogatással.

Viszont a fentiektől teljesen függetlenül:
Best Wishes for Prince William and Kate!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://kozgaz.blog.hu/api/trackback/id/tr432864428

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása