Bocsánat a bonyodalmas címért... Az exportdinamika arra utal, hogy a külkereskedelmi mérlegünk újfent (február) hatalmas többlettel zárt (816,4 millió euro), ami mögött az export dinamikus bővülése áll. Az exportunk pedig azért hasít, mert a német gazdaság pörög, és tetszik - nem tetszik (tetszik) pörget minket is (meg Európa szerencsésebb felét, ja-ja, szegény portugálok nem pörögnek annyira, de nekik ott volt Figo, aki anno pörgött-forgott eleget, aztán meg eljött hozzánk ásványvizet palackozni).

Ami a hazai valuta árfolyamát illeti (az egyszerűség kedvéért tekintsük azonosnak a valutaárfolyam, devizaárfolyam fogalmakat!), most éppen minden rendben, a HUF köszöni jól van, sőt! Sőt. A GBP/HUF 300 alatt, az EUR/HUF 265 alatt, az USD/HUF 185 alatt áll "tartósan", már amennyire ezt a szót, hogy tartósan a forex világban egyáltalán lehet használni. A CHF/HUF sem olyan rossz, mint szokott lenni, de e tekintetben ne várjunk csodát, a svájci frank továbbra is túlkeresletes állapotban van, a forint erősödése maximum a frank további erősödése ellen hat, ellensúlyozni nem tudja azt.

A kérdés most már az, hogy van-e (lehet-e) összefüggés a két tény között, vagyis találunk-e olyan közgazdasági összefüggést, amely összekapcsolja a magas külkereskedelmi mérleg többletet az emelkedő árfolyammal? Igen.

A hazai exportőrök bevétele ugyanis devizában keletkezik, míg költségeik nyilván forintban állnak fenn. Működésük finanszírozása ezért szükségszerűen azzal jár, hogy a devizában keletkező bevételeiket konvertálniuk kell a hazai valutára, magyarul az exportőr forintot vásárol (és eurot, stb. ad el) a devizapiacon. Az export dinamikus bővülése tehát a forint iránti kereslet emelkedésével jár, a forint keresletének növekedése pedig a forint árát (árfolyamát) változtatja meg, áremelkedést eredményez. Rugalmas árfolyamrendszert feltételezve. (Nekünk az van.)

Különben meg erősen szeles az időjárás, úgyhogy kirándulni csak rétegesen öltözve induljanak!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://kozgaz.blog.hu/api/trackback/id/tr352809653

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása