A tavaszi félév a makroökonómia féléve (és reményeim szerint az alkalmazott mikroökonómiáé), úgyhogy lassan (de biztosan) újfent előkerülnek a makroökonómiai témájú posztok.  Rendelkezésre álló jövedelemről alapvetően a háztartási szektor kapcsán szoktunk beszélni. A szektor elsődleges jövedelmét - ami tulajdonképpen az összes jövedelem, hiszen magántulajdon alapú gazdaságban a háztartások a végső tényező tulajdonosok, és ennek megfelelően a tényező-jövedelmek birtokosai -, korrigáljuk az adókkal (mínusz), valamint a transzferekkel (plusz) és már meg is kaptuk azt a jövedelmet, amely felett a háztartások rendelkeznek. Mondhatjuk azt is, hogy a háztartások összes jövedelme (hiszen a transzferjövedelmek is jövedelmek) mínusz az adók, sőt, akár azt is (legegyszerűbb), hogy a rendelkezésre álló jövedelem nem más, mint a háztartások tényleges jövedelme, amely fedezi fogyasztási és megtakarítási kiadásaikat. Disposable income.

Na ez az, ami, ha minden igaz, az SZJA változások okán (sweet sixteen) nőni fog 2011-ben. Átlagosan. Szektorálisan. Mert nyilván lesz olyan, akinél csökken - úgy tűnik a gyeremektelen alacsonyabb keresetűek.

A kérdés az, hogy a rendelkezésre álló jövedelem növekedése hogyan hat (fog hatni) a háztartások fogyasztási és megtakarítási kiadásaira?

A jegybank (MNB) inflációs jelentése szerint:

A háztartások fogyasztási kiadásait a nagyarányú személyijövedelemadó-kiengedés és a foglalkoztatás beinduló növekedése emeli.
Ugyanakkor az erősen eladósodott háztartások esetében a válság előtt felvett – döntően devizában denominált – hitelek továbbra is erős mérlegalkalmazkodási kényszert jelenthetnek, és az adókiengedésen keresztül jelentkező többletjövedelmek a fogyasztás mellett döntően a nettó megtakarítói pozíció javulásában is jelentkezhetnek.

A novemberi MNB jelentés szerint (Tájékoztató az államháztartás és a háztartások pénzügyi számláinak előzetes adatairól 2010. III. negyedév) a háztartások nettó finanszírozási képessége (megtakarítási hányad) alapos változáson ment keresztül (többször is) az elmúlt években. Mindenesetre most (a válság hatására) 5%-ra emelkedett. A háztartások nettó finanszírozási képessége az előzetes adatok szerint 2010 harmadik negyedévével záruló elmúlt egy évben a GDP 5,0 százaléka volt (1347 milliárd forint). Látnunk kell, hogy az eddigi folyamat a rendelkezésre álló jövedelem csökkenése mellett ment végbe: a nettó megtakarítási arány nem azért nőtt, mert növekvő jövedelmek mellett többet tettek félre a háztartások, hanem azért, mert csökkenő jövedelem mellett (nem kis nehézségek -pl. fogyasztáscsökkentés- árán) csökkentették adósságukat.

A 2011-es évben viszont a rendelkezésre álló jövedelem emelkedni fog. A várakozások szerint ez egyfelől további adósságtörlesztést tesz majd lehetővé, ami a nett finanszírozási pozíció további javulását eredményezi, valamint valószínűleg fogyasztásemelkedést is eredményez. Az optimista forgatókönyv szerint megtakarítási oldalon nem csupán adósságcsökkentésre futja a többlet jövedelemből, hanem kintlévőség képzésére is, vagyis elképzelhető a háztartási pénzügyi eszköz állomány (befektetések) növekedése.

Elméletileg a válság hatására (pszichológiai elem: az óvatossági motívum erősödése) a megtakarítások (követelésállomány) növekedésével inkább, a fogyasztás emelkedésével kevésbé számolhatunk. Majd meglátjuk.

A 2011-es év másik kérdése a nyugdíjrendszer átalakítása nyomán keletkező váratlan jövedelem (reálhozam kifizetés) hatása. A váratlan nyeremény (windfall gain) jelenség és annak elméleti vonatkozásai, miszerint az adott társadalom fogyasztási-megtakarítási jellemzőit melyik jövedelemelmélet írja le jobban, jól ismertek. (Megér egy külön posztot.) Most látni fogjuk a gyakorlati működést.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://kozgaz.blog.hu/api/trackback/id/tr762535479

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

sing-lee 2010.12.27. 15:49:05

Na én már látom mire megy majd a zsé, megint emelik a benzin árát...apránként úgy 400Ft-ig.
Utána veszek egy biciglit...
süti beállítások módosítása