És nincs köztük az, hogy de márpedig ne lépj vissza az állami rendszerbe, mert rosszul jársz, és furcsamód az sem, hogy jobban jársz, ha visszalépsz. Azt hiszem azért nincs semmi ilyesmi közöttük, mert amerikaiak. A tippek.

Top 10 Tips for a Financially Safe Retirement

A robust and predictable income is a big concern for retirees. They need to know how to generate enough cash to maintain their lifestyle without exposing their assets to too much risk. Social Security is obviously a key source of steady cash for retirees and some also have a pension, an increasingly rare employer-sponsored retirement plan that pays out like clockwork. Here are 10 other ways for retired folks to obtain reliable income while keeping risk in check.

A konkrétumokért tessék klikkolni!

A legtöbb tanács megfontolandó a hazai közönség számára is, különösen a tippek mögött lévő elv az, amit magunkévá kéne tenni: a jövőbeni jövedelmekről való (ön)gondoskodás = felhalmozott (pozitív) vagyon, vagyis a (pozitív) megtakarítások összege.

Care about your future = care about your assets! - mondhatnánk...

Ne legyenek illúzióink, a jelenlegi (mert ugye még van) kötelező magánnyugdíjpénztári rendszer nem öngondoskodás. Az öngondoskodás önkéntes. A kötelező az meg kötelező. Kényszer-megtakarítás, ahogy a közgazdászok szokták volt emlegetni az ilyesmit.

Közben találtam egy kapcsolódó (és jó) fn.hu-s cikket is, tessék elolvasni! :)

 

A bejegyzés trackback címe:

https://kozgaz.blog.hu/api/trackback/id/tr392496409

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

sing-lee 2010.12.14. 15:43:21

Én havonta spórolok. A spórolt pénzt meg lekötöm hosszabb-rövidebb távra tisztességes kamatra. Ha ebben az ütemben maradok és a leendő gyermekem nem viszi el az összeset (illetve nem dől be a forint teljesen) akkor nyugdíjas koromra elég szép hátterem lesz.
Viszont a bankban mikor meghallják hogy több mint két hónapra tervezek akkor mindeféle xarra rá akarnak beszélni...hogy lehetséges extrakamat meg tökömtudja, de a vak is látja hogy ez lutri. Ha bejön jó, ha nem meg örülj hogy ha megtartja a reálértékét a pénzed.
Konkrétan kb kéthavonta egy órát rászánok és szépen kamatozik a pénzem kockázatok nélkül.
Miért olyan bonyolult ez? Pedig nem vagyok közgazdász...

A "kötelező" magánnyugdíjról ugyanez a véleményem. Ennyi erővel ide is adhatnák. Magamnak lekötöm és nincs az hogy a levonás pillanatában a nyugdíjpénztár lenyúlja az 5 vagy mittomén hány %-át...
süti beállítások módosítása