Mikulás napi előzetes

2010.12.02. 11:19

 

Kivételesen videó, nem kép. Nem tudom, hogy hová fejlődik a kiscsaj (nem, nem a Kylie kiscsaj, hanem a miénk otthon!), meg hogy mi lesz belőle, tűzoltó, vagy katona - bár most inkább a tengerbiológus, vulkanológus-űrhajós pálya a bejövő -, de ezt a számot 7-8-szor kéri vissza a karácsonyi zenés CD-n... Hm.

A december közgazdaságilag egyébként elég érdekes hónap. Gondolom olvashatunk is majd (megint) mindenféle hírt az átlagos költésről (persze, hogy a karácsonyi), a kiskereskedelmi forgalomról, a válság hatásáról, meg ilyenek. Jó lenne egyszer olyat is olvasni, hogy mire föl ez az egész.

Az ajándékozás, mint gazdasági tény vagy mechanizmus, nagyon-nagyon régi eleme az emberi közösségek (gazdasági) működésmódjának. Polányi Károlynál lehet erről olvasni (többek között), hogy hogyan működik az ajándékozás, mint a csere eszköze a piac megjelenése előtt. Az alapelv egyébként a mai napig változatlan: az ajándékozás a recipricitáson (kölcsönösség) nyugszik. Kölcsönös ajándékozás egyenlő árucsere. Persze egyéb, társadalmi funkcióval. Az ajándékozás (a békés csere), a két közösség, vagy a két egyén közti kötelékeket erősíti meg újra és újra. Kötelezettségek, elköteleződések létrejötte, az adósság lerovása, mind-mind az ajándékhoz/ajándékozáshoz kötődik.

A modern világban az ajándék/ajándékozás helye, szerepe kétes, olykor kényes. A csere eszköze immár a piac (és a pénz), a modern társadalomban az autonóm egyén nem akar kölcsönös elköteleződési (függési) rendszerek elemeként megjelenni. Az ajándékozás régi szerepe nem fér meg mai világunkban - sőt -, így aztán az ajándék a szeretet szirupjával nyakon öntve a karácsonyfa alá szorul.

Nem baj. Végül is elfér ott, nem?

 

A bejegyzés trackback címe:

https://kozgaz.blog.hu/api/trackback/id/tr612487996

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

vagyok, vagy nem 2010.12.02. 12:55:29

elfér. csak éppen ez a közgazdaságilag oly jól kimutatható kereskedelmi tevékenység közben a rosszullétbe kerget... én megelégednék azzal, ha időt és kedvességet ajándékoznánk egymásnak... így meg lelkiismeret furdalásom van és muszáj venni is valamit...

sing-lee 2010.12.14. 16:02:12

A pasik azért ajándékoznak hogy:
1, legyen kufirc
2, ne legyen durcizás otthon (ergo legyen kufirc)
Nálunk amúgy karácsony alkalmából megegyezés van a családban hogy nem ajándékozunk. Minek stresszeljük agyon magunkat a plázákban? Arcvizem meg van elég...így nincs az hogy jajj én olcsóbbat vettem mint te nekem, meg egyéb nyalánkságok.
De a szirup marad :)

kozgaztanar 2010.12.15. 09:30:35

@sing-lee: hehehe, azt hiszem rátapintottál a lényegre! :)))
süti beállítások módosítása