Az adófüggvény működése

2010.09.14. 12:51

Az adó (T - tax) elég tág makroökonómiai kategória - alapszinten meg egyáltalán nem variálunk, beleteszünk apait-anyait - összeöntjük a különböző fajtákat, nemeket, hozzá a vámot, illetéket, stb., nagyjából mindent, ami bármilyen adó és adó jellegű dolog. Vagyis nem dolog, hanem negatív transzfer, azaz egyoldalú jövedelemátengedés. A magángazdaság szereplői engedik át jövedelmük egy részét az államnak.

Azt azért alapszinten is elmondjuk, hogy van valami adófüggvény féle izé, ahol T = T0 + z*Y, mert van ugye egy jövedelemtől független tag (lásd pl. vagyontárgyhoz kapcsolódó adók) és van a jövedelemtől függő rész, ahol 'z' az átlagos adókulcsot reprezentálja.

Aztán jön a gyakorlat és megmutatja, hogy az adó (legalábbis egy része) valóban a jövedelem függvényében változik!

A társasági adó 2009-ben az előző évi 86 százalékára, 327 milliárd forintra csökkent, míg a személyi jövedelemadó 130 milliárd forinttal 1.637 milliárd forintra mérséklődött - mondta Varga Árpád az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal (APEH) elnökhelyettese kedden sajtótájékoztatón Budapesten. - írja az mfor.hu.

Ez nem meglepő (sem nem mulatságos), mert pontosan a makroökonómia órán tanultakat igazolja vissza: ha a magyarországi GDP csökkenése 2009-ben 6,3% volt (reál GDP csökkenés, előző évihez képest - lásd KSH megfelelő táblázata), akkor ez csökkenést kell eredményezzen az adóbevételekben.

És tényleg.

 

Szerző: kozgaztanar

3 komment

Címkék: gdp adó

A bejegyzés trackback címe:

https://kozgaz.blog.hu/api/trackback/id/tr162295352

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

vagyok, aki vagyok... 2010.09.14. 18:21:23

kösz a kéket! :)

egyébként pedig, igen, tényleg, valóban :)nahát!

mig8 (törölt) 2010.09.14. 22:44:11

Rendben, makroszinten jó az összefüggés.

De lépjünk tovább, mert az állam is továbblép, hisz a kieső bevételeket pótolni akarja.

Milyen lehetőségek vannak? És mit tett eddig a kormány? És mit tenne a kormány, ha más párt nyert volna?

hzizi · http://halesmas.blog.hu/ 2010.09.15. 08:40:20

@mig8: ez a kormány is keresi a lehetőségeket (bankadó, stb), hogy honnan pótolhatja a kieső bevételeit, de másik kormány is ugyanezt tenné. Biztosan másként, de ezt tenné.
Ja, hogy a GDP-t kellen istenigazából növelni? ....igen, az nem olyan egyszerű...
süti beállítások módosítása