Az APEH és a célkereszt

2010.09.03. 11:36

Azt mondja az fn.hu (a Magyar Nemzetre hivatkozva - egyébként nem tudom mennyire nyilvánvaló, de azért szögezzük le, hogy pár évig nem a Népszabadságra hivatkozva jönnek az ilyen értesüléses hírek, hanem..., nyilván), hogy APEH: célkeresztben a nagyhalak. Hmm. Túl azon, hogy nem nagyhalak, hanem nagy halak - te jó ég, még a google is kijavít, ha a nagyhalakra keresek rá! - a hírnek van közgazdasági olvasata is (túl a politikain, amit megtartok magamnak).

Gyökeresen megváltoztatja szemléletmódját az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal. A szervezet szakít az elmúlt évek gyakorlatával: a korábbiakhoz képest lényegesen kevesebb vagyonosodási vizsgálatot indít majd, s az ellenőrzéseket a korábbi gyakorlat, vagyis a középosztály megfélemlítése helyett a nagyban utazó adóelkerülők utolérésére használja fel.

Ha az államigazgatási szervek működését lehet közgazdasági (hatékonysági) értelemben megítélni anyway, akkor ez tutira az a terület, ahol a hatékonyság (eredményesség) mérhető. Egyik oldalon az ellenőrzésre felhasznált erőforrások állnak (az ellenőrzés költsége), a másik oldalon az ellenőrzések hozama, vagyis a pótlólagosan beszedett adó + bírság - megspékelve egy átlagos (elvárható) felderítési valószínűséggel. Nem elképzelhetetlen, hogy a pótlólagos ellenőrzés költsége az eddigi gyakorlatot tekintve jócskán meghaladta a pótlólagos ellenőrzésre jutó bevétel várható értékét... Sőt. A hivatal gyakorlatának megváltozása arra enged következtetni, hogy az eredményességet oly módon kívánják javítani, hogy a pótlólagos ellenőrzési bevétel várható értékét növelik azáltal, hogy azoknál vizsgálódnak, akik értékes vagyontárgyakkal bírnak, esetleg luxuskörülmények között élnek. Gondolom a cél a hatékonyság (eredményesség) növelése. Ha az újabb ellenőrzés költségét nem lehet csökkenteni, sem a felderítési valószínűséget növelni, akkor közgazdaságilag ez a helyes lépés.

Még akkor is, ha az idezett cikk azon félmondata, miszerint a korábbi gyakorlat, vagyis a középosztály megfélemlítése inkább politikai, mitsem közgazdasági fordulatra utal.

Sajnos.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://kozgaz.blog.hu/api/trackback/id/tr462268669

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

vagyok, aki vagyok... 2010.09.03. 12:26:38

sajnos. egyszerűen nem lehet most elvonatkoztatni a politikától. hogy azért jönnek most a nagy halak, mert ezek a halak pirosak... aztán mikor néhány év múlva ezek a nagy halak kezdenek sárgulni, akkor majd jön megint a középosztály megfélemlítése. vélhetőleg. mert bizony politikai támogatás nélkül sokkal könnyebb Kovács 24 Gézába belerúgni, mint a nagy halakba...

mig8 (törölt) 2010.09.03. 17:41:46

Szerintem van ennek a hírnek egy áttételes olvasata, miszerint eddig az APEH nem tette jól a dolgát, hanem csak politikai megrendelésre cselekedett. Ezért minimum a vezetést el kellene távolítani.

És mégvmi. Ha ezután legalább 2 évig tényleg azzal fog foglalkozni, ami a dolga, akkor az azért reménykedésre ad okot.

MakkosMaria 2010.09.03. 19:35:23

Tobb celfuggvenyt is optimalizalni akar az APEH - gondolom, remelem naivan. A politikaiakhoz nem ertek / nem akarok hozza szolni, de a szakmai listan biztos szerepel nehany. Az emlitett rovid tavu (statikus) hatekonysagon kivul szempont lehet meg peldaul a tanulas, azaz mik az ujabb es ujabb 'adooptimalizalasi' (csalasi vagy legalis) trukkok, kik kovetik el azokat, hol lehet megfogni oket; hogyan lehet novelni az oszinte adobevallasra valo hajlandosagot, az osszes jovedelmi retegnel; elhitetni midenkivel, hogy o is lehet kivizsgalas targya; fenntartani a politikai/gazdasagi/szocialis semlegesseget vagy legalabbis annak latszatat. Szerintem nem egyszeru egy atlagos APEH-es peches elete :)

kozgaztanar 2010.09.04. 09:07:46

@MakkosMaria: azt ugye tudod, hogy jelen esetben a tiéd az optimista verzió?
:))
süti beállítások módosítása