What a wonderful World

2010.08.26. 09:03

Nincs sok időm ma posztot írni, mert fel kell fúrnom a leszakadófélben lévő karnist a gyerek szobájában. (A közgáztanár is ember.)

Úgyhogy rövid leszek és velős.
Van itt egy hír a napi.hu mai kínálatából, amely szép példa arra, hogy a növekedés egy nagy gazdaságban is lehet exportvezérelt. Persze van erre más példa is, Japán a nyolcvanas években, de hol van már a tavalyi hó. Ez meg most van. A német növekedésnek pedig mi ugye mindig örülünk, bármi is mozgatja, mert az ő növekedésük minket mozgat. Nem kicsit.
(Hogy van-e ehhez köze a "gyenge" euronak és pontosan miért is jó nekünk a német növekedés, azt az olvasók fantáziájára bízom. Lehet ötletelni a kommentekben!)

A német gazdaság 2,2 százalékos második negyedéves növekedését szinte kizárólag az exportnövekedés és a több befektetés diktálta, miközben a fogyasztás gyakorlatilag stagnált.

Csak azt nem értem, hogy miért az a címe a vg.hu-s cikknek, hogy "Végre nőtt a német fogyasztás"?! Mindegy. A fúráshoz nem ennek megértése kell, hanem fúró.
What a Wonderful World!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://kozgaz.blog.hu/api/trackback/id/tr562248684

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mig8 (törölt) 2010.08.26. 21:07:46

A német gazdaság növekedésnek indult - végre. Igazából nem is az a kérdés, hogy a belső kereslet futott-e föl, vagy az export, hanem sokkal inkább az, hogy az a termék, azok a termékek, amelyek ezt kiváltották, mennyire lesznek tartósan keresettek a saját piacukon?

Mert ha nem, vagy esetleg a keresletük erősen függ az euró aktuális árfolyamától, akkor a növekedés se lesz tartós. Ha viszont igen, akkor tartós fellendülésre számíthatunk. No nem olyanra, mint Kína esetében, ahol az export gyakorlatilag a középkorból a legújabb korba "rántotta át" Kína gazdaságát. :-)
süti beállítások módosítása