Svájci jegybank - kritika

2010.07.19. 12:41

Egy barátom megszólt, hogy rosszat írtam, mert ugye frankot adott el a svájci jegybank (tehát euroja lett), aztán meg tovább erősödött a frank és ezért a bukó. Ez igaz.

A problémám az, hogy ha holnap olcsóbban tudok eurot venni, mint ma, akkor ma mondjuk 30000 forintot költöttem 100 eurora, holnap meg csak 28000 forintot költenék, ami az én olvasatomban 2000 forint veszteség, nem pedig 7.14 euro. Gondolom, ahogy én itt forintban, úgy a svájci jegybank könyvelésében frankban mérik a veszteséget. Nem biztos, lehet, hogy tévedek. De ez a kisebbik baj, mert át lehet fordítani, hogy 30000 forintból ma 100 eurot tudtam venni, holnap meg 107.14-et tudnék, azaz a mai vétellel vesztettem 7.14 eurot. A matematikai tartalom ettől nem változik. A kritika jogos, az, hogy miben számoljuk talán szőrszálhasogatás, nem lényegi dolog.

A nagyobbik baj azzal van, hogy az újság azt sugallja, mintha a svájci jegybank valamit rosszul csinált volna, keletkezett egy csomó (akár euroban kifejezett) vesztesége, ami okán gyorsan felhagyott ezzel a rosszul csinálással.

Na ez nem így működik! A jegybankok ugyanis nem azért csinálnak vagy nem csinálnak valamit, hogy nyereséget érjenek el (elkerüljék a veszteséget). A jegybank az állam része. A jegybank gazdaságpolitikát csinál (monetáris politikát, árfolyampolitikát) bizonyos gazdaságpolitikai célok elérése érdekében. Például azért, hogy gyengítse a hazai fizetőeszközt (mármint annak árfolyamát, nem úgy értem, hogy kisebb súlyú papirra nyomja). Ennek érdekében ad el, növeli a frank kínálatát. Aztán vagy sikerül, vagy nem. Ha sikerrel járt abbahagyja, ha meg úgy látja, hogy esélye sincs, akkor is abbahagyja. Korlát nincs, hiszen frankot ad el, amiből "korlátlan" készlettel rendelkezik.

Nem azért csinálja, hogy jó áron jusson eurohoz, mint ahogy nem is azért hagyja abba, mert rossz áron jutott eurohoz, a cikkben meg az a dupla butaság, hogy azt mondja, hogy azért hagyta abba, mert rosszul jár, holott azután derült ki, hogy rosszul jár (értsd tovább erősödött a frank), miután abbahagyta.

A jegybanknál nincs profitmotívum!

Ez a lényeg.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://kozgaz.blog.hu/api/trackback/id/tr72160830

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

aJeti 2010.07.19. 21:03:08

húdesokat írtál, melyikkel kezdjem, melyikkel kezdjem :D
süti beállítások módosítása